Anna Davina-Borghuis.
Anna Davina-Borghuis. Foto: Picasa

Anna Davina - Borghuis 100 jaar

Algemeen

Het is toch wel bijzonder om 100 jaar oud te worden. Dat is ook het geval met Anna Davina – Borghuis die woonachtig is in het woonzorgcentrum de Mariahof in Oldenzaal. Afgelopen vrijdag was het dé dag, maar ik was de dag ervoor al naar de Mariahof getogen om in alle rust te genieten van haar levensverhaal.

OLDENZAAL - Bij binnenkomst valt mij een hartelijk welkom ten deel. Anna Borghuis is een positief en vriendelijk ingestelde vrouw die geniet van haar bestaan. Tevredenheid straalt ze uit en ze maakt mij deelgenoot van haar bijna 100-jarige leven. “Ja morgen pas”, lacht ze. Anna Borghuis is geboren en getogen in Denekamp. Vol trots zegt ze: “Ik binnen Köttelpeer”. 

Anna was de jongste in een gezin met twee zussen en twee broers. Ze woonde en groeide op naast het museum Natura Docet. Vader was een paardenhandelaar die handelde in raspaarden. Ik ben nogal nieuwsgierig over hoe jeugdigen in die tijd 1940-1945 deze jaren hebben ervaren. Dus vroeg ik haar: wat zijn uw herinneringen aan de oorlogsjaren? “Ik was 17 jaar voor mij was het een donkere tijd, het was altijd verstoppen, niet naar buiten en oppassen, want vader en moeder hadden een Italiaanse onderduiker in huis en mijn zus had een vriendschappelijke verhouding met een Duitse jongen.” Beelden roept ze op van Denekamp in oorlogstijd. Van een vliegtuigbom die naast haar slaapkamerraam viel maar niet ontplofte. “Gelukkig maar, anders had ik hier nu niet gezeten” lacht ze, “nu kan ik het navertellen.”

Voor enkele jaren geleden vroeg ik de 100-jarige mevrouw Lashof uit Oldenzaal wat haar recept was om 100 te worden. Ze wees mij naar haar home trainer, die heb ik inmiddels aangeschaft. Ook Anna Davina vroeg ik wat haar recept was om 100 jaar oud te worden. Haar wijze les was: in beweging blijven, niet te druk maken en geen alcohol drinken. Ik heb een begin gemaakt, met het minder drinken. Door haar goede raad op te volgen ga ik op weg naar de honderd.

Ze neemt mij nog even in gedachten mee door oud Oldenzaal; Poortstraat 12 daar, werkte ze met haar man die een broodbakkerij had. “Ik hielp bij het inpakken van de beschuiten en zorgde voor ons gezin.” Ze woonde met haar man Theo Davina aan de Bentheimerstraat, het gezin kreeg drie dochters. Ze heeft zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen die haar graag komen bezoeken.

Voor enkele jaren geleden brak ze haar heup, en kon ze niet zelfstandig blijven wonen. Het gehoor gaat wat achteruit, maar verder is ze helder van geest en kerngezond. Als de kerstversiering in de Mariahof is opgeruimd komt, het ‘fietslabyrint’ weer van zolder. Hiermee kunnen bewoners virtueel binnen fietsen; zo kan ze al fietsende en in beweging zijnde door Oldenzaal en Denekamp, ja door geheel Twente. Een mooi apparaat dat bijdraagt aan het gezond en vitaal blijven van de bewoners, maar ook geestelijk een mooie stimulans is.

Anna is een gelovige vrouw, die deze week nog bezoek kreeg van het pastoraal team van onze stad. De redactie Hart van Oldenzaal en Noordoost-Twente wenst u nog vele goede jaren en een welgemeend proficiat.

De bakkerij aan de Poortstraat 12.
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 3 uur geleden
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 uur geleden
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 5 uur geleden
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 3 mei, 11:38