Afbeelding

Column: Voorjaar in mijn kop

Algemeen

De astronomische lente begint op 20 maart en duurt tot 21 juni. Het lengen van de dagen gaat weer een aanvang maken. Elk voorjaar gebeurt het weer bij mij. Ik word dan bevangen door de lentekriebels en de schoonmaakwoede probeert bij mij binnen te dringen.

Toen mijn lief nog leefde was het vaste prik dat we gingen schoonmaken, begin maart. Ik deed dat altijd met veel plezier, je eigen huis en haard onderhouden. Na haar dood ben ik verhuisd en ben terug gegaan naar mijn geboortestad Oldenzaal, waar ik goede vrienden heb wonen.

Mijn huiskamer ligt op het Noorden, dat geeft wat minder lichtinval. Nu is het wel zo dat ik een positief en opgeruimd iemand ben, dus past het ook wel bij mij, om de zeemlap en de poetsdoek er dan ook even over heen te halen. Het voorjaar is er en de lente is in aantocht,wilde ideeën spoken door mijn hoofd. Grote schoonmaak? Wat bezielt mij? Net verlost van de sombere en regenachtige dagen waarin men trachtte mij te interesseren in een relatie-site, overdenk ik wat te doen? Zijn dit nu lentekriebels, vraag ik mij af.

Ik schuif de balkondeur open en werp een blik op de tulpenboom die bij mijn overbuurvrouw Els voor de deur staat. Deze boom staat er zeker al wel 25 jaar. En inmiddels heb ik nu al meer dan twaalf jaar van haar voorjaars-schoonheid mogen genieten. De temperatuur stijgt het is maart, maar er gebeurd ook wat in mij. Aan de overkant zie ik haar staan de takken omhoog, met haar groen bruine glanzende blad. Ik zie de knoppen al een klein beetje openstaan, wit en zacht roze tekent zich af, de Magnolia. En warempel de voorjaarszon breekt door. Een warm geluksmoment stroomt binnen. Ik vergeet de poetsdoek en de zeemlap, pak mijn fiets met trapondersteuning en ga er op uit, het is voorjaar ook in mijn kop. De grote schoonmaak in mijn hoofd gaat ook zijn aanvang maken. Ik geniet, krijg er immers weer één voorjaar bij.

Kaartjeknip maart 2019
Reacties: knipkaatje@gmail.com

Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 11 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 11 uur geleden
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 12 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 14 uur geleden
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 14 uur geleden
Afbeelding
Opening kulturhus De Mare op zaterdag 15 juni 15 uur geleden
Foto: Herbert Huizer
Mooie uitdagingen voor de Ronde van Overijssel 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online 18 uur geleden