Afbeelding

Odenzaals echtpaar 65 jaar getrouwd

Algemeen

OLDENZAAL - Maandag 12 november waren de heer en mevrouw Schoonderbeek - Nijkrake uit Oldenzaal 65 jaar getrouwd.

Om de jubilarissen die dag niet te zeer te belasten was ik een week eerder naar het wooncomplex Scholtenhof getrokken om met beiden te praten over het geheim. Hoe houdt je meer dan 65-jaar vriendschap en huwelijk instant?

Hoe het begon
Betsie Nijkrake geboren op 3 september 1926 groeide op en bracht haar jeugd door in Oldenzaal. Edo Schoonderbeek werd op 30 maart 1926 geboren in Enschede. Beide hebben de jaren van bezetting, oorlog, en onderdrukking meegemaakt. Maar wanneer de oorlog voorbij is en de stad Oldenzaal en haar inwoners in 1949 het Eeuwfeest viert, vieren ook Betsie en Edo dit feest mee. Oldenzaal de stad is nagebouwd op het Plechelmus plein en er wordt gedanst en feestgevierd bij hotel Vasterd en hotel - café ter Stege en op de markt. En daar tijdens het eeuwfeesten ontmoeten twee jonge mensen elkaar en worden verliefd.

Uitdagend
Het verliefd worden destijds, is niet een pad geweest dat over rozen is gegaan. Betsie van rooms katholieke huize en Edo van protestanten huize kregen al snel te maken met de toen heersende opvattingen over het samen gaan van twee verschillende geloven. Twee geloven op een kussen daar slaapt de duivel tussen, was de uitspraak die vaak door beide werd gehoord. De pastoor en de dominee hebben destijds de twee voor elkaar bestemde jonge mensen meer dan tegen gewerkt. Betsie praat uitvoerig over manier waarop destijds met hun beide is omgegaan. Maar liefde overwint alles en en mede door steun van wederzijdse ouders hebben ze de weerstand overwonnen, en kijken nu met plezier terug op vijf en zestig jaar huwelijk.

Werk en interesses
Edo Schoonderbeek was werkzaam bij de Koninklijke Marechaussee brigade Oldenzaal. Vele oud spoormannen, douane en marechaussee personeel zullen nog herinneringen hebben aan de ontmoetingen met Edo. Een markante man gestoken in zijn uniform was destijds een man die opviel, niet alleen door zijn uniform maar ook in zijn werk als passencontroleur op de internationale treinen tussen Oldenzaal en Bentheim, en ook aan de grensposten Rammelbeek Denekamp en de Poppe in de Lutte. Hij zou wanneer hij nu nog werkzaam zou zijn geweest zich kunnen scharen in de rij van meester speurders zoals John van den Heuvel en Peter. R. de Vries. Edo heeft in zijn loopbaan menig internationaal misdadiger achter de tralies geholpen. Minister van Justitie, Dries van Agt gaf hem destijds voor de vangst van een belangrijke heroïne-smokkelaar een beloning van duizend gulden. Hij kan het niet laten op te merken "Ik moest daar wel 486 gulden belasting van betalen". Vele oudere Oldenzalers kennen Betsie Nijkrake als de toneelspeelster van de toen na de oorlog opgerichte toneel vereniging N.I.U. (Na inspanning uitspanning). Betsie en Edo hebben hebben een prachtige tijd gehad en nu nog zijn de twee gelukkig en tevreden met elkaar. Ze worden omringd met liefde, aandacht en zorg van dochter Jolanda en schoonzoon Hans, maar ook de aandacht en zorg die door de medewerkers van de Scholtenhof wordt gegeven wordt zeer gewaardeerd.

Foto en tekst Martin Meijerink.

Naast de spreekuren houden de OV-ambassadeurs ook regels proefreisjes om dit in de praktijk te brengen.
Vrijwilligers helpen u op weg met openbaar vervoer 50 minuten geleden
Afbeelding
Duofiets in Denekamp 1 uur geleden
Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 2 uur geleden
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 2 uur geleden
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni 21 uur geleden
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd 21 uur geleden
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 22 uur geleden
Afbeelding
Gezellige Dag van het Kasteel 22 uur geleden