Afbeelding

De moeder van Els

Algemeen

OLDENZAAL - Mijn eerste ontmoeting met Els Olde Monnickhoff was in ons Stadstheater de Bond waar ze als vrijwilligster activiteiten verricht. We kwamen al snel met elkaar in gesprek.

Ons beide aandachtsveld was en zijn nog steeds de verhalen over de oorlogsjaren 1940-1945 en wat zich toen in Oldenzaal heeft afgespeeld. Naast ons zijn ook veel andere Oldenzalers geïnteresseerd in de verhalen die er zijn. We kunnen de jongere generatie er zo ook op wijzen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Verhalen
Ik wilde natuurlijk ook graag de verhalen lezen en horen die door haar moeder opgeschreven zijn; op aandringen van haar man Frans. Deze geven een mooie inkijk in het leven van deze verzetsvrouw in de oorlogsjaren. Ik ben geroerd geraakt door het verhaal van haar moeder, Mieke Borghuis die destijds woonde aan de Scholtendijk in Oldenzaal. Ik was de mening toegedaan dat er weinig of geen verzet is geweest in Oldenzaal tijdens de oorlogsjaren. Maar na het verhaal dat Els mij vertelde over haar moeder, ben ik tot ander inzicht gekomen. Lange tijd was mijn gedachtengang dat er geen verzet was geweest in Oldenzaal. Immers wij hebben de Joden en Sinti die destijds in Oldenzaal leefden zo maar laten gaan. Nu blijkt uit het verhaal dat na de oorlog door haar moeder Mieke Borghuis is opgeschreven, dat er wel degelijk verzet is gepleegd en dat de ondergrondse in Oldenzaal wel actief was.

Feestelijk vieren
De oorlogsjaren 1940-1945 en de Bevrijding van Oldenzaal op 2 april 1945 zullen volgend jaar hopelijk feestelijk worden gevierd en herdacht. De verhalen van nog levende Oldenzalers en de verhalen die door de kinderen zijn opgeschreven zullen mogelijk worden samengevat en gebundeld in een uitgave die op 2 april 2020 zal verschijnen, ook het verhaal van de moeder van Els. Nu is het tijd om u inwoners van Oldenzaal, jong en oud, in de gelegenheid te stellen om het verhaal van de moeder van Els uit haar eigen mond te aanhoren. Dinsdag 26 maart van 19.30 tot 21.30 uur in de bibliotheek te Oldenzaal Ganzenmarkt 11, vertelt Els het verhaal. De bibliotheek biedt maximaal 100 zitplaatsen dus vroegtijdig reserveren is gewenst.

Foto en tekst
Martin Meijerink

Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 39 minuten geleden
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 43 minuten geleden
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni 18 uur geleden
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd 19 uur geleden
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 20 uur geleden
Afbeelding
Gezellige Dag van het Kasteel 20 uur geleden
Komend weekend speelt men thuis tegen Heino.
TVC pakt punten tegen Pelikaan S 20 uur geleden
Cantare geeft straks weer een spetterend optreden.
Cantare Geesteren toont zangkunsten 21 uur geleden