Afbeelding

‘Dag lieverd…’

Algemeen

Ze was pas jarig, een mij heel dierbare vriendin. Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat zij overging naar de andere wereld. Ik zeg bewust niet dat ze doodging of overleed. Dat deed ze natuurlijk wel, maar ik weet dat ze er nog is, dus er is ‘slechts’ een verandering opgetreden in de wijze waarop we elkaar ervaren. 

Fysiek is ze weg. We kunnen nooit meer koffiedrinken samen en uitgebreid kletsen en de tijd vergeten. Ik kan haar nooit meer om raad vragen en zij zal nooit meer zeggen: “Dag lieverd…” Nooit meer samen toneelspelen, nooit meer samen aan een cappuccino, nooit meer samen slenteren door de hoofdstad, nooit meer samen Koninginnedag vieren. Dat is overigens toch Koningsdag geworden en valt nu ook nog eens op een andere datum; dat scheelt een beetje in het gevoel. Nooit meer een laatste sigaret samen op het plein voor haar woning om een theaterproductie na te bespreken. Ik ben overigens heel blij dat ik alweer jaren gestopt ben.

Ze was liefdevol en duidelijk. Ze was altijd eerlijk, zonder oordeel en met veel humor

Ik zou nu gewoon naast haar zitten op dat bankje en proberen ook háár van het roken af te krijgen. Vaak komt ze langs om nog iets tegen me te zeggen. Dan spreekt ze via een medium; bij oefeningen in mediumschap of in een demonstratie op het podium. Zij voelde zich tenslotte thuis op het podium en de mediums die haar ontmoeten kunnen haar gemakkelijk horen, voelen of zien. Haar boodschap die het medium op zo’n moment doorkrijgt is ook altijd helder voor mij: het is altijd een liefdevolle schop onder mijn achterste! Waarom ze me altijd zo dierbaar was – en nog is – is om haar onvoorwaardelijkheid. Ze was liefdevol en duidelijk. Ze was altijd eerlijk, zonder oordeel en met veel humor. Hoe mooi is dat? Dat je als mens zonder oordeel naar de ander kunt kijken? Iemand kunt zien en nemen, zoals hij is? We zijn allemaal mens met onze eigen talenten en eigenaardigheden. Juist jouw eigen licht laten schijnen is zo belangrijk. Daarvoor zijn we hier, om de wereld dát te geven wat onze ziel beweegt! Anders hadden we hier net zo goed níet kunnen zijn. 

En hoe mooi is het dan, dat een overleden vriendin vanaf de andere kant nog steeds ziet hoe jij in de aardse wereld staat en je af en toe een zetje geeft op je pad? Om hetzelfde te doen wat ze deed toen ze nog leefde. Ik rouw niet meer om haar, maar ik mis haar nog steeds. En op die momenten hoor ik haar stem in mijn hoofd, die zegt: “Dag lieverd...”

Marleen Bode
uitvaartbegeleider en
ceremoniespreker
T: 06 5353 5605

www.marleenbode.nl 

VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 26 apr, 15:01