Afbeelding

Column: Bang

Algemeen

Ik ben bang. Als je naar de kille cijfers kijkt, denk ik dat Nederland nog nooit zo veilig was als nu en toch ben ik bang. Toen Onno van Veldhuizen als nieuwe burgemeester Enschede binnenkwam stelde hij dat misschien het grootste probleem van onze samenleving de "onderwereld" was, die in het gewone dagelijkse leven infiltreert en erin opgaat, waardoor schijn en realiteit door elkaar vloeien en niet meer afzonderlijk aangepakt kunnen worden. Ik denk dat hij gelijk heeft. Je kunt van alles daarbij bedenken. Hennepkwekerijen in varkensstallen of onder de grond, ingegraven. Lachgas voor een paar euro als drug, pillen (synthetische drugs) die gebruikt worden in combinatie met alcohol.

En de netwerken, die overal zijn. Vuurwerk dat in een busje uit Polen wordt gehaald, of illegaal gekocht in China. Drugs die in zeecontainers worden aangevoerd. Gerenommeerde banken, die geld witwassen. Een kapper die in brand wordt gestoken, hier in Enschede. Jochies die auto's en liften in de fik steken. Hulpverleners die met vuurpijlen beschoten worden. Politieagenten, die niet uit hun auto durven stappen.

Als je dit goed bekijkt benauwt het je. Deze krant verzamelt voor een te verschijnen bijlage in maart, verhalen over het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het is onvoorstelbaar hoe broos een mensenleven kan, maar soms ook hoe sterk is. Hoe begrippen als goed en fout verdwijnen. Een Wehrmachtsoldaat, die tegen een klein meisje zegt dat ze stil moet zijn, als ze de schuilplaats van haar vader wil verraden. Nederlanders die bij buren in Duitsland onderduiken. Meisjes net van school, die spullen voor het verzet vervoeren. De chaos en de angst waren toen groter, reëler dan nu. Tastbaarder.

Onze oudste dochter, gaat half-time wonen en werken in Jeruzalem, omdat haar vriend in Jeruzalem gaat werken. Ze wonen nu in Myanmar, het vroegere Birma. Zij blijft werken voor haar persbureau, dat als werkgebied zo'n beetje geheel Zuidoost Azië heeft. Misschien is dat wel mijn angst. Je wilt de mensen waarvan je houdt beschermen, vasthouden. Hoe meer je dat doet, des te groter wordt hun drang zich los te maken.

Maar Israël is met het vliegtuig een paar uurtjes reizen, Myanmar meer dan twintig uur met alle overstappen erbij. Je kunt het ook positief benaderen. Nog één keer zo'n verhuizing en ze wonen in Europa. Gronau is tenslotte ook buitenland.

Ik wens u nog een heel gelukkig en gezond 2020. En die angst van mij? Ach, een ouder heeft zo nu en dan van die momenten.

Jan Visser

VocalGroup For You toont graag hun talent op woensdag 29 mei.
VocalGroup For You geeft optreden voor Tubbergen Toont Talent 30 apr, 13:03
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur Mijande Wonen 29 apr, 14:18
De drone is een handig hulpmiddel om nesten te ontdekken met zo min mogelijk verstoring. (Foto: Hennie Schröder)
Record aantal nesten van grutto's ontdekt met drone 29 apr, 12:01
Er is veel mooie natuur gerealiseerd de afgelopen jaren. Ga mee en ontdek het eindresultaat van al deze inzet.
Laatste Natura 2000-excursies Manderheide op 23 mei en 5 juni 27 apr, 13:43
Afbeelding
Bedreiging in de gemeentepolitiek 27 apr, 13:17
King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 27 apr, 11:36
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 26 apr, 15:41
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 26 apr, 15:01