Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw. Foto:

Leuk programma voor de Molendag

Algemeen

Ook dit jaar neemt de Molenstichting Lattrop-Tilligte, op zaterdag 11 mei, weer deel aan de Nationale Molendagen. Dit jaar weer terug naar de basis: gratis rondleidingen om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze prachtige bouwwerken en het werk van de molenaar. Dit mede in de hoop dat een aantal van de bezoekers zo enthousiast word tom zich als aspirant (leerling)molenaar bij een van de molens aan te melden. 

TILLIGTE - Net als vorig jaar wordt er ook dit jaar een jubileum gevierd. Was het vorig jaar de Oortmanmolen in Lattrop die haar 40 jarig jubileum van de herbouw vierde, dit jaar wordt een zelfde jubileum gevierd op de Westerveldmolen in Tilligte. Wie als bezoeker op tijd is kan rond 10.00 uur meekijken bij het draaiklaar maken van de molen: het smeren van de assen, het op de wind kruien van de kap met het wiekenkruis en het voorleggen van de zeilen. Bij voldoende wind kunnen dan de maalstenen in het werk worden gezet en kan er graan gemalen worden. Bezoekers kunnen alles van dichtbij bekijken en ze krijgen tekst en uitleg over de bouw van de molen, hoe het maalproces werkt en de mogelijkheden om als vrijwilliger op een van de molens aan de slag te gaan.

Vrijwilligerswerk

De vrijwilligers zijn onmisbaar voor het draaiende houden van de molens. Men kan bijvoorbeeld aan de slag als assistent-molenaar, gids, onderhoudsmedewerker of als molenaar in opleiding, met als doel om uiteindelijk het landelijke examen voor wind- of watermolenaar af te leggen.

Activiteiten

Bij de Nicolaasmolen en Borgelinkmolen in Denekamp en watermolen Singraven worden gratis rondleidingen gegeven. Bij de Oortmanmolen in Lattrop kunnen bezoekers tegen een kleine vergoeding zelf een heerlijke pizza bakken. En bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een uitgebreid feestprogramma. Om alle molens te bezoeken kan de Molenfietstocht worden gevolgd. Er kan vanaf elke molen gestart worden en routes zijn op elke molen verkrijgbaar. Zowel geprint als met GPS die met een QR code kan worden gedownload.

40 jarig jubileum

Dit jaar is er tijdens Molendag op de Westerveldmolen in Tilligte een uitgebreid feestprogramma. Dit is ter ere van het 40 jarig jubileum van de herbouw van de molen in 1984. Feitelijk is de molen al 160 jaar oud: deze werd namelijk al in 1864 gebouwd. Tot ongeveer 1920 heeft de molen als korenmolen en een tijdje als boekweitmolen dienst gedaan. In de jaren veertig van de vorige eeuw werd de molen dusdanig ontmanteld dat er uiteindelijk nog maar een deel van de molen overeind stond. Met het besef dat een waardevol monument voor Tilligte verloren dreigde te gaan, werd besloten om de molen weer in volle glorie te restaureren. Wat erop neer kwam dat de molen in 1984 door Molenmaker Wintels helemaal opnieuw opgebouwd moest worden. De molen is in de loopvan de tijd een belangrijke toeristische trekpleister geworden. Tijd voor een feestje dus.

Maalkoning(in)

Het feestprogramma, met als een van de hoogtepunten het kampioenschap om de Maalkoning(in) van de Westerveld. ziet er in grote lijnen als volgt uit. Rond 10.00 uur wordt de molen opgetuigd om te kunnen draaien en zijn bezoekers van harte welkom om een kijkje te komen nemen en rondgeleid te worden door de aanwezige molenaars. Buiten staat onder meer een antieke, motorisch aangedreven maalstoel
opgesteld en voor de kinderen een springkussen. Om 12.30 uur zal burgemeester Joosten de prijzen uitreiken voor de kluswedstrijd waaraan de Tilligter schooljeugd kon deelnemen. Voor de kinderen zijn er pannenkoeken, ranja en een windmolentje. De burgemeester zal rond 13.00 uur gevraagd worden het startschot te geven voor de al genoemde maalwedstrijd, waarbij prachtige, door de Tilligter middenstand beschikbaar gestelde prijzen, zijn te winnen. De bedoeling is om op een handmaaltoestel in 1 minuut zoveel mogelijk meel te malen. De hele dag worden er in de tent pannenkoeken gebakken en is er een drankje te verkrijgen. Tegen 16.00 uur hopen de molenaars van de Westerveld terug te kunnen kijken op een drukke en geslaagde dag

Openingstijden

De Borgelinkmolen en de Nicolaasmolen in Denekamp, de Westerveldmolen in Tilligte en de Oortmanmolen in Lattrop zijn 11 mei allen van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Ook Watermolen Singraven doet mee aan Molendag, zij met met een aangepaste openingstijd; namelijk van 13.30 tot 16.30 uur. Ook de fietsroute komt langs deze molen waar de hele middag houtzaagdemonstraties worden verzorgd.. De molenaars van de Molenstichting heten iedereen deze dag van harte welkom!

Naast de spreekuren houden de OV-ambassadeurs ook regels proefreisjes om dit in de praktijk te brengen.
Vrijwilligers helpen u op weg met openbaar vervoer 21 uur geleden
Afbeelding
Duofiets in Denekamp 21 uur geleden
Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 23 uur geleden
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 23 uur geleden
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni 17 mei, 16:24
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd 17 mei, 16:17
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 17 mei, 15:18
Afbeelding
Gezellige Dag van het Kasteel 17 mei, 15:07