<p>De Nationale Molendagen zijn een ideaal moment om eens een kijkje te nemen bij deze mooie stukjes erfgoed.</p>

De Nationale Molendagen zijn een ideaal moment om eens een kijkje te nemen bij deze mooie stukjes erfgoed.

(Foto: Marco Gerritsen 2016 www.photoofnature.com 2016)

Kijkje in de keuken tijdens de Nationale Molendag op 15 mei

Molens zijn meer dan een antiek stukje industrieel erfgoed; ze zijn ook een belangrijk onderdeel van onze bredere Twentse en Nederlandse geschiedenis. Er zijn dan ook veel vrijwilligers en organisaties bezig om de historische molens te behouden én in werkende staat te houden.

MANDER - Volgende week zondag 15 mei is de Nationale Molendag weer. Ook de watermolens Frans en Bels zijn dan werkend te zien. Vrijwillige molenaars demonstreren vanaf 13.00 uur hoe de molens werken en vertellen de boeiende geschiedenis. Beide watermolens zijn open van 12.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis. 

Het is en blijft indrukwekkend om de watermolens van Frans en Bels in actie te zien. Het water van de Mosbeek laat het rad draaien en de molenstenen malen het grove graan tot meel. De watermolens zijn al ruim 300 jaar oud, maar onze voorouders hebben het mechanisme heel slim gemaakt en ook vandaag de dag werken ze nog prima. In Watermolen Frans kun je het binnenrad en de maalstenen van alle kanten bekijken. Kinderen kunnen met schepnetjes ontdekken wat er in de molenkolk leeft of zelf met de hand proberen graan te malen. Omdat het feest is, krijgen ze een gratis bouwplaat mee naar huis.

Nieuwsgierig hoe de molens werken, waarvoor ze zoal gebruikt zijn en waarom ze Frans en Bels heten? Kom en luister naar het verhaal van de molenaars. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Extra bijzonder dus om een molenaar te bezoeken. Zaterdag 14 en zondag 15 mei zijn de Nationale Molendagen. Veel authentieke molens zijn voor het publiek opengesteld, waaronder ook een groot aantal in Twente.Watermolen Bels ligt aan de Bergweg 9 in Mander, Watermolen Frans ligt even verderop aan de Oosteriksweg 26 in Mander. Vanaf 13.00 uur starten de maaldemonstraties. De auto kan men parkeren bij het naastgelegen Infocentrum IJs & Es, Bergweg 8. Vanaf hier is het een paar minuten lopen naar de molens.

Meer berichten