Afbeelding

Over Molens en Molenaars

Algemeen

LATTROP/TILLIGTE - Met vijf molens in beheer is de Molenstichting Lattrop-Tilligte een van de grootste molenbezitters in Overijssel. Om de molens te onderhouden en te laten draaien is de stichting (steeds) op zoek naar nieuwe vrijwilligers en molenaars. De komende weken een serie artikelen over Molens en Molenaars. Vandaag deel 1.

Zaterdagochtend 9 uur. Vandaag sta ik met een collega vrijwillig molenaar ingeroosterd op de Nicolaasmolen in Denekamp. Als vrijwillig molenaars oefenen we een bijzondere hobby uit, namelijk het laten draaien van onze molens. Het beroep van (vrijwillig) molenaar vandaag de dag valt niet te vergelijken met vroeger toen het molenaarsbestaan hard en vaak erg armoedig was. Naast de inzet van talrijke vrijwilligers, zoals molenaars en gidsen worden de molens, draai- en maalvaardig gehouden door stichtingen of verenigingen waar ze vaak zijn ondergebracht.

 Behouden van molens 
Ondanks de pogingen van molenaars en molenmakers tot efficiencyverbetering raakten door de industriële ontwikkeling begin vorige eeuw molens snel uit de tijd. Echter net op tijd, vóór dat de molens volledig uit het beeld verdwenen, drong het besef door dat molens in belangrijke mate hebben bijgedragen aan onze vroegere economie en zag men het belang om deze culturele erfenis voor de toekomst te behouden. Zo bleven onder meer een aantal korenmolens bewaard waarvan een aantal nog kan bestaan dankzij de vraag naar ambachtelijk gemalen meel. Ook in Dinkelland konden een aantal zo goed als verloren gegane windmolens weer in hun oude glorie worden hersteld. Niet alleen Nederlanders vinden het prachtig zo’n molen in het dorp of ergens in de stad. De Zaanse molens of de molens van Kinderdijk vormen enorme toeristische trekpleisters en dat is goed voor de economie. Zo blijven molens hun waarde behouden. Dat zie ik over een paar honderd jaar nog niet gebeuren met de nieuwste generatie windmolens!

 De molenaar 
Met het verloren gaan van de functionele waarde van molens dreigde ook het beroep van molenaar ten onder te gaan. Dat kon worden voorkomen met de oprichting van het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Het Gilde heeft niet alleen gezorgd voor het van de grond komen van een gedegen opleiding maar het zelfs voor elkaar gekregen dat het beroep van molenaar sinds 2018 wordt vermeld op de lijst voor niet materieel cultureel erfgoed van de Verenigde Naties.

Wordt vervolgd.
Aad Breel, molenaar Molenstichting Lattrop-Tilligte.

Maak eens kennis! 
Nader kennismaken met onze molens en de werkzaamheden van de molenaar? Kom eens langs bij een van onze molens, de Borgelink of de Nicolaasmolen in Denekamp, de Oortmanmolen in Lattrop of de Westerveldmolen in Tilligte. We zijn elke zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. De Westerveldmolen in Tilligte ook op woensdagmiddag. De Watermolen Singraven is elke zaterdagmiddag geopend. Zie ook de website: www.demolenstichting.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 17 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 17 uur geleden
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 18 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 19 uur geleden
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 20 uur geleden
Afbeelding
Opening kulturhus De Mare op zaterdag 15 juni 21 uur geleden
Foto: Herbert Huizer
Mooie uitdagingen voor de Ronde van Overijssel 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online gisteren