Molenaar in opleiding Martin Fischer bij het draaiklaar maken van de molen.
Molenaar in opleiding Martin Fischer bij het draaiklaar maken van de molen.

Gilde zoekt naar aspirant-molenaars

Algemeen

Molens zijn een belangrijk stukje erfgoed; zowel op historisch als industrieel vlak. Ze vertellen allemaal hun eigen verhaal over hoe er vroeger gewerkt en geleefd werd en ze vormen de verbinding tussen het land en de bredere economie van hun gemeenschappen. Het behouden van de molens én het draaiende houden is belangrijk om deze geschiedenis levend te houden. Het Gilde van Vrijwillig Molenaars is nu 50 jaar actief op dit vlak.

TWENTE - Het Gilde van Vrijwillig Molenaars viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Door heel Nederland worden activiteiten gehouden die aansluiten bij het jubileum. Zo is er komende zaterdag een contactdag van de Overijsselse afdeling, gericht op het vinden van aspirant-molenaars.

Korenmolens, oliemolens, poldermolens, houtzaagmolens, al eeuwen zijn ze mede bepalend voor het aanzicht van het Nederlandse landschap en allemaal hebben ze een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en welvaart van ons land. Met de opkomst van de industrie loonde het zich echter steeds minder om een molen beroepsmatig in bedrijf te houden en in de jaren zestig begon men te beseffen dat het aantal beroepsmolenaars steeds kleiner werd - en hun gemiddelde leeftijd steeds hoger. Het molenaarsvak werd met uitsterven bedreigd, waardoor molens permanent stil zouden komen te staan.

Met dit in hun achterhoofd kwam in 1967 een groepje jonge molen-enthousiasten bijeen, dat al snel de steun kreeg van de vereniging ‘De Hollandsche Molen’. Na veel voorbereidend werk werd op 15 april 1972 het Gilde van Vrijwillige Molenaars opgericht met als doel het opleiden van vrijwillig molenaars en het behartigen van de belangen van zowel vrijwillig molenaars in opleiding als van molenaars die voor de opleiding waren geslaagd. De maand juni is het aan de afdeling Overijssel van het Gilde om “uit te pakken” met diverse activiteiten In Twente wordt op 18 en 19 juni extra aandacht besteed aan de molenaar van de toekomst: de aspirant-molenaars.

Dit weekend kunnen mensen een kijkje nemen bij de diverse wind- en watermolens in de regio. Wellicht is het molenaarsvak ook iets voor u. Zo kan men zaterdag en zondag kijken bij de Grote Geesterse Molen (09.00 - 13.00 uur), op zaterdag bij de molen van Oude Hengel in Ootmarsum (11.00 - 14.00 uur) en zaterdag bij de Borgelinkmolen in Denekamp (10.00 - 16.00 uur) en Sint Nicolaasmolen in Denekamp (10.00-13.00 uur). Kijk ook op: https://vrijwilligemolenaars.nl/afdelingen/overijssel/

Afbeelding
EHBO Rossum eert jubilarissen 8 uur geleden
Afbeelding
Uitgifte bedrijfskavels op industrieterrein De Mors 8 uur geleden
Afbeelding
Twente in mediterrane sferen op het Stiftfestival in augustus 9 uur geleden
Afbeelding
Maak figuren van klei en leer er alles over bij Watermolen Frans 9 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van De Inloop in MFA Terra Nova 10 uur geleden
Afbeelding
Bruggenbouwer lokale cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Bezoek het Huis Singraven op de Dag van het Kasteel 26 mei, 15:16
Afbeelding
Gemeenten waarschuwen weer voor acquisitiefraude 26 mei, 14:15