Afbeelding

Molendag voor nieuwe Molenaars

Algemeen

LATTROP - Met vier molens in bezit en in totaal vijf molens in beheer is de Molenstichting Lattrop-Tilligte-Denekamp een van de grootste molenbezitters in Overijssel. Om de molens te onderhouden en regelmatig te laten draaien is de stichting (steeds) op zoek naar nieuwe vrijwilligers en molenaars.

Sinds mei zijn de molens weer uit hun lock-down en kunnen met de nodige beperkingen weer bezoekers worden ontvangen. Normaal gesproken zouden de molens zaterdag 12 september tijdens de Overijsselse Molendag en Nationale Monumentendag hun deuren weer wagenwijd voor jong en oud open zetten. Maar helaas, dit jaar geen grootschalige activiteiten op en rond de molens. Gelegenheid dus om Molendag op een andere wijze in te vullen: als speciale open dag voor mensen die belangstelling hebben om als vrijwilliger en/of molenaar bij een van de windmolens van de Molenstichting aan de slag te gaan.

Veel mogelijk
Van 10.00 tot 16.00 uur staan de molenaars klaar om hun molens te laten zien, te vertellen over het molenaarschap en te informeren over de mogelijkheden om molenaar, assistent-molenaar, molengids of onderhoudsmedewerker te worden. Om de drempel om molenaar te worden een stuk lager te maken bestaat sinds kort de mogelijkheid om assistent-molenaar te worden. Dat betekent dat men, onder het toeziend oog van een gediplomeerd molenaar, van meet af aan kan meedraaien op een van de molens om al doende zowel praktische vaardigheden als theoretische kennis op te doen. Of wellicht door te gaan voor het molenaarsdiploma van de Hollandse Molen. De opleiding van het Gilde kan gevolgd worden bij de Nicolaasmolen in Denekamp.

Kom ook
De molenaars van de Oortmanmolen in Lattrop, de Westerveldmolen in Tilligte en de Borgelinkmolen en de Nicolaasmolen, beide in Denekamp, zullen bezoekers graag informeren over de mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Naast molenaars is er bij de Stichting namelijk ook behoefte aan mensen, die onderhoud kunnen verrichten op gebied van schilder- en timmerwerk, zijn in Lattrop mensen welkom die willen helpen bij het malen, mengen en verpakken van meel, zijn er regelmatig mensen nodig om tijdens markten en braderieën de marktkraam van de Stichting te bemannen en worden bij de Borgelinkmolen vrijwilligers ingezet bij het rondleiden van schoolgroepen. Tijdens de open dag is op de Nicolaasmolen in Denekamp een instructeur aanwezig die alles kan vertellen over de opleiding van het Gilde. En ook de molenwereld gaat met de tijd mee; er zijn steeds meer vrouwelijke molenaars.

Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 17 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 17 uur geleden
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 18 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 19 uur geleden
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 20 uur geleden
Afbeelding
Opening kulturhus De Mare op zaterdag 15 juni 21 uur geleden
Foto: Herbert Huizer
Mooie uitdagingen voor de Ronde van Overijssel 21 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online gisteren