Afbeelding

Van kerk naar klooster

Algemeen

ALBERGEN - De Pancratiuskerk in Albergen is verkocht aan de gebroeders Lucas van Lucas IT. Het bedrijf heeft de kerk gekocht om de bedrijfsvoering te kunnen uitbreiden. Welk bedrag er met de verkoop is gemoeid willen de betrokkenen niet kwijt. Wel is duidelijk dat in het nieuwe onderkomen van Lucas IT de kerkelijke achtergrond van het pand een nadrukkelijke rol en bestemming krijgt.

Alle partijen zijn blij met de overdracht van het pand. Het parochiebestuur heeft de kerk aan de eredienst laten onttrekken vanwege onder meer een terugloop in het aantal kerkgangers en vrijwilligers. “We hadden geen keus,’’ weet Brigitte Holtschlag, vicevoorzitter van het H. Pancratius parochiebestuur. “Met de verkoop aan de gebroeders Lucas geven wij het gebouw met vertrouwen uit handen namens de gemeenschap en parochie. Arjan en Léon Lucas zorgen ervoor dat het aanzicht van het gebouw behouden blijft en dat er een duidelijke link blijft naar de rijke religieuze geschiedenis van Albergen. De klokkentoren zal beschikbaar blijven voor het dorp om onder andere bij overlijden van een inwoner van Albergen gebruikt te kunnen worden.”

Herleven
De kerk krijgt als nieuwe naam ‘Het Klooster’. Daarnaast zullen nog te creëren vergaderzalen namen krijgen die verwijzen naar het klooster-verleden. Ook wordt het bosperceel getransformeerd naar een park: de kloostertuin. Voor de kerk, op het kerkplein wordt geprobeerd om op een fraaie manier voor iedereen het oude klooster te laten herleven, door onder andere de oude put, bentheimer bakken en de maquette van het klooster centraal bij elkaar te plaatsen. “Het geheel krijgt een eigen identiteit. Ons doel is om een van de meest inspirerende kantoren te creëren, waar werk een beleving is. Heden en verleden sfeervol samengebracht, als bijzondere ontmoetingsplek van de toekomst. We zijn daar echt heel erg blij mee”, aldus Arjan Lucas.

Afbeelding
Noordoost-Twente kleurt oranje! 17 minuten geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 1 uur geleden
Afbeelding
Geslaagd Dinkellands schoolvoetbaltoernooi 1 uur geleden
(Foto: Robin Hilberink)
Quick te sterk voor TVC in matig duel 1 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 18 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 24 apr, 13:48
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26