Afbeelding
Foto: Picasa

100 jaar worden is een Godsgeschenk

Algemeen

Afgelopen zondag werd ze honderd jaar, Helena Maria Beernink, roepnaam Leny. Zij is geboren in De Lutte. “Je weet wel, bij het KI station dicht bij de Belvedereweg, daar was mijn ouderlijk huis gelegen in het buitengebied van de gemeente Losser.” 

OLDENZAAL - Haar vader, slager Beernink was geen onbekende in Oldenzaal en omgeving. Ze groeide op in het gezin met twee zussen en vier broers. Ze gingen destijds naar de Plechelmusschool in De Lutte, daar liepen ze dagelijks te voet naar toe. Een uur heen en een uur terug. Van de oorlogsjaren weet ze zich te herinneren dat ze genoeg te eten hadden in die tijd. Maar ze weet ook dat mensen uit het westen te voet naar De Lutte kwamen om voedsel te vergaren. 

Werkzaam leven
Wanneer ze de lagere school verlaat, zegt haar vader dat het tijd is om aan het werk te gaan. En werk vond ze, eerst bij het gezin van apotheker Nieuwenhuis, waar ze als kamermeisje inwonend werkzaam was. Later was ze werkzaam als huishoudster bij de familie Scheurink, de hoedenzaak aan de Deurnigerstraat. Vol trots vertelt ze dat de nog in leven zijnde kinderen van het gezin Scheurink haar zondag komen feliciteren. Het was een bijzonder treffen die zaterdagmiddag, haar nichtjes brachten gezamenlijk ter voorbereiding de feest versieringen aan, want morgen is het de dag van tante Leny.

Mooi wonen
Haar praatstoel staat op een mooie plaats voor het raam, en wel zo dat ze goed zicht heeft op de Gammelkerstraat waar ze al jaren woont. Ze woont zelfstandig, heeft wel een tuinman en heeft ook huishoudelijke hulp. Al meer dan tien jaar heeft ze hulp van Annelies die wel genoemd moet worden. Leny is een opgewekt en tevreden mens, die een vast dagelijks ritme aanhoud. Dat begint met de krant en het ontbijt. Tevredenheid straalt ze uit, maar ook met voldoening blikt ze terug. “Dat ik zolang op Gods aardbodem mag vertoeven is een waar Godsgeschenk”, zegt ze.

Grote liefde
Leny praat graag over haar grote liefde Paul die helaas veel te vroeg is overleden. Ze ontmoette Paul Op de Weegh bijter Stege op de markt en het was liefde op het eerste gezicht. Ze hadden maar kort verkering want na twee jaar trouwden ze. Leny en Paul verschilden van leeftijd, ze was vijftien jaar ouder dan Paul. Leny was toen 42 jaar en Paul midden 20. Wel heeft ze lange tijd haar leeftijd geheim gehouden, maar toen ze het openbaarde maakte dat voor Paul en haar geen verschil.

Bezig blijven
Leny heeft al vele jaren een dagelijkse bezigheid en dat is breien. Meer dan honderden truien en vesten breidde ze al vele jaren voor kinderen in Roemenië en andere landen. Voor de warme maaltijd drinkt ze een glaasje sherry en avonds drinkt ze een of twee Berenburgers: “Dan val ik met een tevreden gevoel in slaap”, zegt ze. Ook de redactie van Hart van Oldenzaal wenst haar nog veel mooie jaren toe, hopelijk in goede gezondheid en omgeven door een liefdevolle kring.

Wie digitaal niet zo vaardig is, heeft vaak meer moeite om goede bank-gerelateerde informatie te vinden. Het Bankinformatiepunt kan helpen met algemene vragen.
Bankinformatiepunt in de bibliotheek Tubbergen 7 uur geleden
Een aangepaste badkamer helpt al veel om een woning levensloopbestendig te maken. Maar het kan ook een flinke investering zijn voor een huiseigenaar.
Verzilverlening: langer zelfstandig en duurzaam wonen in Dinkelland 6 mei, 12:41
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Leuk programma voor de Molendag 6 mei, 12:31
Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 5 mei, 14:49
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 5 mei, 13:04
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30