Afbeelding

Walk4Light voor Joep is een van de vele initiatieven

Algemeen

door Vera Ikink Enkele weken geleden vertelden Thomas en Lianne Rikhof over de oogziekte van hun zoon Joep. Het verhaal van Joep maakt veel los.

REUTUM - Wanneer Joep vijf jaar oud is krijgen hij en zijn ouders te horen dat hij de progressieve aandoening retinitis pigmentosa heeft. In Nederland kampen zo’n vijfduizend mensen met deze oogziekte, onder wie kinderen. Al is het ook mogelijk dat de erfelijke aandoening zich op latere leeftijd openbaart. Inmiddels is Joep acht jaar. Hij ziet nu nog voor 40-50 procent, maar de vooruitzichten zijn -zacht gezegd- niet hoopvol. Zijn ogen zullen steeds verder achteruitgaan, want een behandeling voor deze oogziekte is er momenteel niet.

Joep, zijn zus Loes (12), broer Lex (9) en ouders Thomas en Lianne zamelen al langere tijd kroonkurken in om geld op te halen voor het broodnodige onderzoek naar deze erfelijke oogziekten bij kinderen. Toponderzoekers in Amsterdam UMC zijn bezig met het ontwikkelen van een innovatieve gentherapie om blindheid door erfelijke oogziekten zoals die van Joep te voorkomen. Voor het onderzoek hiernaar is echter veel geld nodig. Daarom wordt in Reutum op donderdag 9 en vrijdag 10 maart een Walk4Light gehouden. Samen lopen in het donker, gecombineerd met een donatie voor het onderzoek, om zo hopelijk stap voor stap op weg te kunnen naar blijvend licht in de ogen van jonge kinderen. 

Inmiddels is het een paar weken geleden dat de familie Rikhof het verhaal van Joep bekend maakte. Ondertussen worden ze overdonderd door diverse initiatieven die er vanuit de samenleving worden genomen om nog meer geld in te zamelen, naast alle donaties die via walk4light.nl worden gedaan. De teller staat daar reeds op ruim 30.000 euro. Naast kinderen die lege flessen inzamelen, een grabbelton bij de lokale bakker en een inzamelingspunt bij de volleybalvereniging, ging tevens de volledige opbrengst van de loterij van V.V. Reutum naar Walk4Light. Ook de plaatselijke verenigingen slaan de handen ineen om gezamenlijk een grote actie op touw te zetten.

Draag ook een steentje bij via www.walk4light.nl. Op de website is informatie te vinden over de situatie van Joep, kan er gedoneerd worden en kan men zich aanmelden voor deelname aan de Walk4Light.

Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 10 uur geleden
Afbeelding
Activiteiten bij de Schaapskooi 24 apr, 13:48
Afbeelding
Onderhoud dak Pancratiusbasiliek 23 apr, 12:40
Ester Bertholet.
Hartkloppingen - of toch lentekriebels? 21 apr, 14:26
Afbeelding
Gratis kraanwater in Ootmarsum 21 apr, 13:41
Sporten, of juist actief zijn binnen een vereniging dragen bij aan de vitaliteit in de brede zin.
SCP-rapport: investeren in vitale senioren blijft erg belangrijk 21 apr, 13:05
Muziekliefhebbers moeten zeker eens een kijkje nemen bij de Muziekbank.
De Muziekbank in de bibliotheek 20 apr, 13:03
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 19 apr, 15:56