Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)

Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond

Cultuur

Vorige week kondigden wij aan dat Anders Brinksma gaat exposeren in Stadstheater de Bond in Oldenzaal. Dat doet Anders Brinksma niet alleen. Ook de kunstenaars van de stichting Art Brut KIK, gevestigd aan de Oostwal 12 in Ootmarsum, exposeren hier werken. Met name keramiek vervaardigt door kunstenaars die kwetsbaar zijn. Deze kunstenaars hebben te kampen gehad met de gevolgen van een burn out of depressie, of zijn kwetsbaar vanwege hun hoge leeftijd.

OOTMARSUM - Afgelopen maandag was ik in Ootmarsum op bezoek bij Jan Wegdam de oprichter van Art Brut KIK. Het werd een bijzondere middag. “Exposeren van kunst, de producten die je als man of vrouw met een of meerdere beperkingen hebt vervaardigt, dat geeft je als maker een KIK”, zo omschrijft Jan Wegdam zijn gevoelens maar zeer zeker ook mede de gevoelens van de kwetsbare medemens.

Bijzondere verhalen

De vele kunstwerken die hier bij Art Brut KIK zijn tentoongesteld hebben ieder een verhaal en het is niet één maar het zijn vele verhalen die horen bij de makers van deze kunstwerken. De galerie in handen van de stichting Art Brut KIK, geeft niet alleen de kwetsbare kunstenaars een plek, maar verkoopt ook hun gemaakte kunstwerken. Alleen al een middagje kunst kijken en verhalen aanhoren over de makers die achter deze kunstproducten schuil gaan was voor mij een verademing. Een zeer gewild kunst product is de ‘Breed bek Kikker’, waaraan door kunstenaars van de groep dagbesteding Alteveer in Ommen is gewerkt. Het verhaal van Vincent (49) en Zwaantje (64) twee van deze kunstenaars is zeer bijzonder. Bezoek Brut Art KIK en Jan Wegdam vertelt u het bijzondere verhaal van Zwaantje en Vincent.

Expositie

De tentoonstelling ‘Art Brut, Kunst maar dan Anders’ en ‘Brut Art KIK’ op de eerste verdieping van Stadstheater De Bond is te bezichtigen tijdens de openingstijden van de Bond, van dinsdag tot en met vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur en tijdens voorstellingen ‘s avonds. De tentoonstelling duurt van vrijdag 24 mei tot en met donderdag 18 juli en is vrij toegankelijk.

Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 11 uur geleden
Het klootschieten kent veel fanatieke beoefenaars in de regio.
Klootschieters Java hebben zin in gezellige Ronde van Java op 14 juli 12 uur geleden
Afbeelding
Oldenzaal geniet van Wandel4Daagse 24 mei, 17:53
Afbeelding
TVC VR1 kampioen! 24 mei, 17:20
Afbeelding
Ontmoeting in Saasveld 24 mei, 17:18
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum 24 mei, 16:40
TVC '28 pakte een mooie voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.
TVC '28 handhaaft zich in vierde divisie met gelijkspel tegen Heino 24 mei, 16:13
Niki de Vlaming en Lotte Grotholt.
Euregio Music Festival concert op landgoed Singraven deze zondag 24 mei, 15:51