Lege zak? Gooi hem in de juiste afvalbak!
Lege zak? Gooi hem in de juiste afvalbak! Foto: Shutterstock

Beter recyclen dankzij de nieuwe, landelijke wel/niet lijst

Duurzaamheid

Lezers van een zekere leeftijd zullen het zich nog goed herinneren: er was een tijd dat zo’n beetje ál het afval in dezelfde bak ging. En daarna de verbrandingsoven in. Maar tegenwoordig zijn we ons steeds beter bewust van het belang van recyclen. De juiste afvalsoort in de juiste afvalbak draagt hier aan bij. 

TWENTE - Het goed scheiden en recyclen van afval is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden. Zo stappen we ook steeds meer af van de term afval, want een aanzienlijk deel is in wat voor vorm dan ook weer herbruikbaar of er zijn grondstoffen uit terug te winnen.

Grote afvalberg

De gemiddelde Nederlander produceert jaarlijks zo’n 490 kilo afval. Dit is ruim vier keer zo veel als in 1950, zo becijferde het CBS afgelopen jaar. Door de toegenomen welvaart en nieuwe mogelijkheden consumeren we meer én gooien we dus ook meer weg. Er waren de nodige trends die de afvalgroei in de hand werkten, zoals het webwinkelen. Je koopt tegenwoordig haast makkelijker bij een Chinese webwinkel dan bij een winkel om de hoek. Ook de overconsumptie van eten, groei van elektronische apparatuur en andere consumptieve groei speelden een rol.

Focus op recyclen

Wanneer we een item weg willen doen of het bestempelen als afval, is het belangrijk om na te denken wat je het beste kunt doen. Gooi bijvoorbeeld oud textiel niet bij het restafval, maar in de textielbak. En gooi een oud apparaat niet in de afvalbak, maar lever het in bij de speciale inzamelpunten of biedt het aan bij de kringloopwinkel. Door je ‘afval’ op de juiste manier aan te bieden kunnen belangrijke grondstoffen teruggewonnen worden. Nu leveren we collectief al 60 procent van al het afval gescheiden in. Papier en glas worden het best gerecycled met 75 procent, van het GFT wordt 65 procent gescheiden.

Winst bij PMD/PBD

Eén categorie waar nog zeker winst te behalen is, is het scheiden van wat we in het algemeen verpakkingsafval noemen. Je ziet ook wel eens de vaktermen PMD (plastic, metalen en drinkkartons) en PBD (plastic, blik en drinkpakken). In de praktijk betekent dit hetzelfde. Nu gooien nog veel mensen afval in de verkeerde bak.

Nieuwe lijst

Om mensen hierbij te helpen is er sinds deze week een landelijke wel/niet lijst. Deze werd opgesteld door onder meer Milieu Centraal, gemeenten en een brede coalitie van betrokken partijen. Deze lijst is te bekijken via www.recycleklaar.nl. Deze lijst geeft aan wat er wel of niet bij het PMD/PBD mag. Er zijn items die nog statistisch vaak bij het verkeerde afval komen; zo gooien veel mensen nog lege chipszakken en doordrukstrips bij het restafval, terwijl deze dus gewoon bij het verpakkingsafval mogen.

King's Men kreeg afgelopen jaar veel lovende reacties op de toegankelijke vertolking van King Lear.
King's Men weer op de planken met meertalig verhaal KING LEAR 5 minuten geleden
De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 20 uur geleden
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 20 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 22 uur geleden
Afbeelding
Noordoost-Twente kleurt oranje! 23 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie gisteren
Afbeelding
Geslaagd Dinkellands schoolvoetbaltoernooi gisteren
(Foto: Robin Hilberink)
Quick te sterk voor TVC in matig duel gisteren