Afbeelding

Maak afval beter 'recycleklaar'

Algemeen

TWENTE - We zijn allemaal steeds beter bezig om ons afval goed te scheiden. De ambitie is om Nederland uiteindelijk helemaal afvalvrij te maken; waarbij alles wat we produceren en consumeren ook weer ingezameld en verwerkt kan worden tot nieuwe grondstoffen. Om dit nog beter recyclebaar te maken, kunnen we helpen met wat kleine handelingen.

De Twentse gemeenten, Twente Milieu, Rova en andere inzamelaars zien de afgelopen jaren dat mensen steeds beter hun afval recyclen. Met name bij verpakkingsafval gaat dit steeds beter. Maar het simpelweg in de zak of bak gooien van verpakkingen is niet altijd handig.

Recycleklaar
De inzamelaars en verwerkers zien dat mensen vaak de aangeboden verpakkingen niet helemaal leegmaken. Bijvoorbeeld drankkartons waar nog sap in zit, yoghurtbekers met nog wat inhoud of flessen van wasmiddel waar nog een bodempje in zit. Deze niet-helemaal-lege verpakkingen zijn lastiger te verwerken. Om mensen hierover te informeren is ook de website www.recycleklaar.nl opgezet met diverse tips. Recycleklaar maken vergt iets meer moeite, maar dit vertaalt zich in betere verwerking en lagere kosten waar ook u weer baat bij hebt. Maak bijvoorbeeld verpakkingen los en stop ook niet items bij elkaar in voor je ze weggooit. Als ingezamelde items zoveel mogelijk van één materiaal zijn, zijn ze beter recyclebaar. Haal bijvoorbeeld het dekseltje van aluminiumfolie af van een yoghurtbeker. Andere tips: druk zoveel mogelijk verpakkingen plat; bijvoorbeeld drinkpakken. Door ze plat te maken past er ook meer afval in de zak of bak. Verpakkingen hoeven niet helemaal brandschoon te zijn, maar gewoon 'tot de laatste drup' leeg helpt al veel. Kijk voor meer informatie ook op: www.recycleklaar.nl

Wie digitaal niet zo vaardig is, heeft vaak meer moeite om goede bank-gerelateerde informatie te vinden. Het Bankinformatiepunt kan helpen met algemene vragen.
Bankinformatiepunt in de bibliotheek Tubbergen 19 uur geleden
Een aangepaste badkamer helpt al veel om een woning levensloopbestendig te maken. Maar het kan ook een flinke investering zijn voor een huiseigenaar.
Verzilverlening: langer zelfstandig en duurzaam wonen in Dinkelland 6 mei, 12:41
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Leuk programma voor de Molendag 6 mei, 12:31
Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 5 mei, 14:49
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 5 mei, 13:04
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30