Afbeelding

Dinkelland goed op weg naar afvalloze ambitie in 2030

Algemeen

DINKELLAND - De gemeente en afvalinzamelaar ROVA zijn blij met de resultaten van afvalscheiding en de positieve trends die zichtbaar zijn. Inwoners zijn zich steeds beter bewust van hun rol in het duurzamer maken van de afvalketen.

De gemeente en ROVA zijn al jaren bezig om betere afvalscheiding te stimuleren. Doel is om de hoeveelheid restafval wat overblijft af te laten nemen. De ambitie is om regionaal in 2030 de hoeveelheid restafval per inwoner per jaar terug te dringen naar 50 kilo. En: Dinkelland is goed op weg. Afgelopen jaar zat dit getal op 57 kilo per inwoner, een daling van ruim 1 kilo. Tegelijk laat ook de inzameling van verpakkingsafval een daling zien: van 44 kilo in 2018 naar 39 kilo in 2019. De hoeveelheid ingezameld GFT-afval nam ook af van 195 naar 193 kilo per inwoner. Met deze cijfers zit Dinkelland met een scheidingspercentage van 84 procent boven de landelijke norm van 75 procent.

Belangrijk doel
"Ik hoop dat onze inwoners zich willen (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval”, benadrukt Blokhuis. “Een prettige en duurzame leefomgeving creëren wij namelijk niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties. Laten we er daarom samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat we goed (blijven) omgaan met het milieu.”

Verbeterpunten
Om inwoners te (blijven) stimuleren om hun afval goed te scheiden, haakte de gemeente dit jaar aan bij het programma ‘Terugwinnaars’ van ROVA. Aanleiding hiervoor was de toenemende vervuiling van het ingezamelde pmd, gft, textiel en oud papier. Door deze vervuiling, is afval niet geschikt voor hergebruik en wordt het alsnog verbrand. Daarnaast hanteren afvalverwerkers steeds strengere eisen, waardoor een vracht eerder wordt afgekeurd en verbrand.“ Terugwinnaars laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden, en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. Oud glas wordt weer nieuw glas en groente-,fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost”, legt de wethouder uit. Meer informatie over Terugwinnaars vindt u op www.terugwinaars.nl.

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 10 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 11 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 11 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 12 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 12 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 13 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 13 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 14 uur geleden