Met reclamespots en een uitgebreide online campagne worden senioren weerbaarder gemaakt.
Met reclamespots en een uitgebreide online campagne worden senioren weerbaarder gemaakt.

Veiliger op pad op de digitale snelweg

Algemeen

Het internet is een onmisbaar item in ons dagelijks leven. We gebruiken het voor onze bankzaken, voor communicatie met vrienden en familie, voor online aankopen of het vinden van informatie. Maar het gebruik van de digitale snelweg brengt ook specifieke risico’s met zich mee. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden in 2021 ruim 2,5 miljoen mensen slachtoffer van online criminaliteit. Om ouderen hier weerbaarder tegen te maken start de overheid deze maand met een uitgebreide voorlichtingscampagne. Ook op lokaal niveau zijn er activiteiten.

TWENTE - De campagne, waarin onder meer de Fraudehelpdesk, het Centrum voor Criminaliteitspreventie, de ouderenbonden, politie en SeniorWeb participeren, moet hen bewuster maken van de risico’s en veel voorkomende oplichtingsvormen.

Dat het thema leeft bij senioren merkt ook SeniorWeb. Deze landelijke vereniging zonder winstoogmerk is sinds 1996 actief om senioren wegwijs te maken in de digitale wereld. Onder meer door specifieke lessen aan te bieden op laagdrempelige locaties zoals de Twentse bibliotheken. Volgens hen willen veel ouderen meer weten over het beveiligen van hun computer, tablet of smartphone (35 procent) en over het veilig gebruiken van internet (33 procent).

De meeste slachtoffers kregen volgens het CBS te maken met verschillende vormen van online oplichting en fraude, vooral aankoopfraude. Phishing komt veel voor, maar maakt relatief weinig slachtoffers, omdat veel mensen hier niet (meer) in trappen. Ook de leden van SeniorWeb weten steeds beter wat ze moeten doen bij phishing. Zo reageren de meesten niet op verzoeken van banken en overheidsinstanties die via WhatsApp, sms, e-mail of telefoon worden gedaan (79 procent) en gooien ze mail van onbekende afzenders weg (77 procent). Ook blokkeert ruim de helft de afzenders van phishing. Toch vindt bijna één op de vijf senioren het lastig om deze vorm van online oplichting te herkennen en geeft aan hierbij hulp nodig te hebben.

Veilig internetten is ingewikkeld. Helemaal voor mensen die nog niet zo digitaal vaardig zijn. Daarbij worden internetcriminelen steeds slimmer en mikken zij soms ook specifiek op ouderen. Daarom ondersteunt SeniorWeb ouderen ook bij veilig internetten met tips, uitleg en hulp. Veel informatie is nu gebundeld op seniorweb.nl/online-veiligheid-en-privacy. Ook kunnen senioren terecht bij 450 leslocaties in het hele land voor inloopspreekuren en workshops. Tevens neemt SeniorWeb weer deel aan de campagne ‘Senioren en veiligheid’ van het ministerie van Justitie en Veiligheid, die 5 april is gestart. Met de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ en de filmpjes met acteur Kees Hulst wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan vier verschillende vormen van (internet)criminaliteit: phishing, spoofing, hulpvraagfraude en babbeltrucs. Zie: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl

Wie digitaal niet zo vaardig is, heeft vaak meer moeite om goede bank-gerelateerde informatie te vinden. Het Bankinformatiepunt kan helpen met algemene vragen.
Bankinformatiepunt in de bibliotheek Tubbergen 11 uur geleden
Een aangepaste badkamer helpt al veel om een woning levensloopbestendig te maken. Maar het kan ook een flinke investering zijn voor een huiseigenaar.
Verzilverlening: langer zelfstandig en duurzaam wonen in Dinkelland 6 mei, 12:41
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Leuk programma voor de Molendag 6 mei, 12:31
Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 5 mei, 14:49
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 5 mei, 13:04
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30