<p>Wat een lekkere zomerse maaltijd moet worden eindigt af en toe in een horrorscenario. Denk goed na over veiligheid bij het barbecue&euml;n.</p>

Wat een lekkere zomerse maaltijd moet worden eindigt af en toe in een horrorscenario. Denk goed na over veiligheid bij het barbecueën.

Veilig barbecueen doe je zó! Brandweer Twente geeft advies

TWENTE - Barbecueën is populair in Nederland. Op de lange zomerse dagen genieten we graag van vlees, vis en kip van eigen barbecue. Helaas heeft lang niet ieder avondje barbecueen een goede afloop. Jaarlijks lopen tientallen mensen letsel op als gevolg van brand. Soms met permante gevolgen. De Brandweer Twente en GGD Twente geven daarom ook jaarlijks tips om veilig en gezond te barbecueën.

Dat de tips geen overbodige luxe zijn bewijzen de nieuwsberichten in de warme maanden. Zo raakte op 12 juni een Edenaar ernstig gewond bij het aansteken van de barbecue. Op 26 juni vielen drie gewonden in Lisse door een explosie van een lekkende gasbarbecue in een schuur. Het laatste incident sluit gelijk aan bij de eerste tip van de brandweer: laat de barbecue buiten staan op een solide, vlakke ondergrond, ook wanneer het dreigt te regenen. Rook van de barbecue is schadelijk wanneer deze binnen staat. Zet de barbecue op veilige afstand van schuttingen, schuren, heggen, partytenten en tuinmeubilair. Zorg dat er een blusmiddel in de buurt is, zoals een emmer zand. Andere algemene tips zijn om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën (u weet wie u bent...) draag altijd een schort of loszittende kleding om letsel door spatten en vonken te voorkomen. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt van de barbecue.

Bij de gasbarbecue is het belangrijk om de gasslang goed te controleren op eventuele gaatjes, evenals de datum op de gasfles. Zet de gasfles altijd goed rechtop en steek de barbecue aan op het moment dat je de gaskraan opendraait. Bij de elektrische barbecue is het belangrijk om alert te zijn op het risico van kortsluiting. Rol eventuele kabelhaspels helemaal af en controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage. Bij de barbecue op kolen of briketten is het verstandig om alleen een aanmaakblokje te gebruiken; geen spiritus of dergelijke middelen.

De GGD Twente adviseert om goed te letten op voedselveiligheid. Hou borden en bestek met rauw en gekookt vlees gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen. Gooi eten dat langer dan twee uur buiten de koelkast weg; zo voorkomt u voedselvergiftiging.

Meer berichten