Afbeelding

Gemeenten werken contourennota Soweco uit

Algemeen

TWENTE - De zes deelnemende gemeenten en Soweco zijn druk bezig om de afspraken uit de eerdere contourennota nu uit te werken naar de dagelijkse praktijk. Vanaf 2021 komen de taken die Soweco nu vervult weer terug onder de directe regie van de gemeenten Almelo, Wierden, Tubbergen en Twenterand, waarbij Rijssen-Holten en Hellendoorn dit ook gezamenlijk zelf op gaan pakken.

De planning is dat het plaatsen en begeleiden van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie na 1 januari volgend jaar door kan gaan. Almelo, Twenterand, Tubbergen en Wierden kiezen ervoor om dit weer onder te brengen in een nieuwe organisatie met een bedrijfsmatige en marktgerichte aanpak. Ook moet de samenwerking met de gemeentelijke werkpleinen versterkt worden. Hoewel deze insteek dus conceptueel lijkt op de oude situatie, neemt hiermee wel de invloed van de gemeenten toe in het proces. De gemeenten waren nooit helemaal tevreden met hoe Soweco deze taken uitvoerde en de grote zakken met geld die er tegenaan gegooid moesten worden. Door zelf weer de teugels in handen te nemen willen de gemeenten directere invloed uitoefenen en zo ook hopelijk euro's besparen. Daarnaast geeft het mogelijkheden om eigen besluiten te nemen en samen met lokaal bedrijfsleven te werken aan een inclusieve arbeidsmarkt.

Geen grote gevolgen

De gemeenten hopen dus achter de schermen belangrijke voordelen te behalen bij deze nieuwe opzet. Hierbij is de ándere grote prioriteit echter ook om dit alles te laten verlopen met zo min mogelijk gevolgen voor de kwetsbare groep Soweco-medewerkers. Hun dienstverband gaat dan namelijk over van Soweco naar de gemeente, zij behouden dezelfde arbeidsvoorwaarden, krijgen passende begeleiding en blijven zoveel mogelijk werken op hun huidige werklocatie en in het bestaande team. Ook Soweco-staf gaat over naar de gemeenten. De onderbouwing is dat zij veel kennis en kunde hebben in het begeleiden van deze doelgroep. Gedwongen ontslagen worden zo ook voorkomen. De gemeenten Tubbergen, Twenterand, Almelo en Wierden werken nu aan de invulling van de nieuwe organisatie die dit op zich gaat nemen.

De toekomstige buutreedners die deelnemen aan het lopende traject. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Veel belangstelling bij de start van nieuw project de Buutacademie 15 uur geleden
Er werden weer mooie sportieve prestaties geleverd!
Judoka's ontvangen weer diploma's bij competitie 16 uur geleden
Het Oktoberfest in Gronau is op 26 oktober.
Geier Sturzflug en Sven Skutnik komen naar Oktoberfest Gronau 17 uur geleden
Afbeelding
Noordoost-Twente kleurt oranje! 19 uur geleden
Waar het allemaal begon in Almelo – 1957 – Grotestraat 106
Roessingh Revalidatie Techniek heeft nieuwe aanmeetlocatie 19 uur geleden
Afbeelding
Geslaagd Dinkellands schoolvoetbaltoernooi 20 uur geleden
(Foto: Robin Hilberink)
Quick te sterk voor TVC in matig duel 20 uur geleden
Op Koningsdag zijn er veel mensen op de been. Je voorbereiden kan een kater voorkomen.
Veilig naar een evenement 25 apr, 18:11