Afbeelding

Spoorverbinding Amsterdam-Berlijn moet zo blijven

Algemeen

TUBBERGEN - De gemeenteraad van Tubbergen nam maandag een opmerkelijke, gezamenlijke motie aan. De partijen spreken zich collectief uit voor het behoud van het huidige traject van de spoorverbinding tussen Amsterdam en Berlijn.

Hoewel dit normaliter natuurlijk niet echt binnen de taakstelling van de gemeenteraad valt - Tubbergen heeft immers niet eens een treinstation - ziet de raad toch een goed argument om zich hierover uit te laten. Aanleiding zijn de uitkomsten van een onderzoek door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Samen met het Bundesministerium für Verkerh und Digitale Infrastruktur concludeerden zij dat de reistijd tussen Amsterdam en Berlijn met een uur verkort zou kunnen worden als de route via het spoordeel Arnhem-Emmerich zou lopen.

Grote waarde
De gemeenteraad van Tubbergen en andere Twentse gemeenten zien nu natuurlijk de bui al hangen. De huidige verbinding loopt via de tussenstops Almelo en Hengelo. Als dit straks niet meer zo is, moeten gebruikers verder of langer reizen om deze trip naar Berlijn te kunnen maken. Bovendien wordt er ook door inwoners uit de gemeente Tubbergen veel gebruik gemaakt van deze verbinding. "Het verliezen van deze internationale verbinding betekent een verarming van onze regio", zo stellen Jasper Oude Vrielink (CDA) en Alexander Plegt (DorpenCentraal), de initiatiefnemers voor deze motie. "We zijn blij dat ook VVD en PvdA het belang hiervan inzien en deze motie mede ondertekenen. Het is dus echt een unanieme motie. We hebben het college gevraagd zich samen met andere Twentse en Duitse buurgemeenten, de provincie Overijssel, Euregio, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Tweede Kamer actief in te zetten voor het behoud van deze verbinding."

Opwaarderen
De Tubbergse gemeenteraad wil niet alleen dat het huidige traject behouden blijft, maar ook dat de overheden gaan investeren om deze lijn op te waarderen tot een hoge snelheidslijn die toekomstproof is. Zo kunnen ook Twentenaren de voordelen blijven plukken van deze belangrijke verbinding, mét een kortere reistijd. Twente is op infrastructureel gebied al te vaak het ondergeschoven kindje.

Naast de spreekuren houden de OV-ambassadeurs ook regels proefreisjes om dit in de praktijk te brengen.
Vrijwilligers helpen u op weg met openbaar vervoer 12 uur geleden
Afbeelding
Duofiets in Denekamp 12 uur geleden
Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 14 uur geleden
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 14 uur geleden
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni 17 mei, 16:24
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd 17 mei, 16:17
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 17 mei, 15:18
Afbeelding
Gezellige Dag van het Kasteel 17 mei, 15:07