Afbeelding

Wethouder speurt naar wulpen met de Vogelwerkgroep Geesteren

Algemeen

Wethouder Ursula Bekhuis en Henk Paalhaar uit Mander hebben zaterdagmorgen 4 mei een wulpennest met 4 eieren gevonden op het weiland van Henk. Hij had de wulp al dagen in het vizier en kon de plek redelijk goed aanwijzen aan dronepiloot Hennie Schröder van de Vogelwerkgroep Geesteren.

MANDER - “Petje af, dit maakt het voor de dronepiloten veel gemakkelijker als de agrariër de plek van het nest al ongeveer kan aangeven”, zegt Hennie Schröder. Henk Paalhaar had een hoek van ongeveer 30 bij 30 meter aangewezen als de plaats waar de wulp ongeveer zou broeden in het hoge gras.

Hotspot

Nadat de weidevogeldrone het veld had gescand waren er 5 hotspots in beeld gekomen. Eén hotspot was heel klein, maar wel fel wit. “Daarna hebben we de spotvlucht gemaakt, die van hotspot naar hotspot vliegt”, licht Hennie Schröder toe. Roger Borre van Robor Electronics heeft de software zo ontwikkeld, dat de veldwerkers zo kort mogelijk in het veld hoeven te zijn. Samen met wethouder Ursula Bekhuis heeft Henk Paalhaar alle hotspots gecontroleerd op aanwijzingen van de dronepiloot van onze vogelwerkgroep Geesteren. “Wat een goede samenwerking. Alles verliep voorspoedig en in no time was alles afgewerkt.”

Wulp

Een leuke bijzonderheid: ze hadden de drone nog even laten zweven op 35 hoogte, want de wulp kwam er al weer aanvliegen en liep het laatste stukje gewoon weer naar haar nest toe en ging door met broeden. “De drone boven haar hoofd interesseerde haar blijkbaar niks. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt”, aldus Schröder in de terugblik.

Afbeelding
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 11 uur geleden
Het klootschieten kent veel fanatieke beoefenaars in de regio.
Klootschieters Java hebben zin in gezellige Ronde van Java op 14 juli 12 uur geleden
Afbeelding
Oldenzaal geniet van Wandel4Daagse 24 mei, 17:53
Afbeelding
TVC VR1 kampioen! 24 mei, 17:20
Afbeelding
Ontmoeting in Saasveld 24 mei, 17:18
Mango Mobility Almelo is specialist op het gebied van mobiliteitsproducten. Ontdek het brede assortiment in de showroom.
Mango Almelo viert 12,5-jarig jubileum 24 mei, 16:40
TVC '28 pakte een mooie voorsprong, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een gelijkspel.
TVC '28 handhaaft zich in vierde divisie met gelijkspel tegen Heino 24 mei, 16:13
Niki de Vlaming en Lotte Grotholt.
Euregio Music Festival concert op landgoed Singraven deze zondag 24 mei, 15:51