Investeren in duurzaamheid en toekomstbestendigheid is lastig met de flink gestegen kosten.
Investeren in duurzaamheid en toekomstbestendigheid is lastig met de flink gestegen kosten.

Tubbergen wil organisaties beter toekomstbestendig maken

Algemeen

De alsmaar stijgende kosten voor energie en andere lasten zijn ook voor maatschappelijke organisaties een uitdaging. Zo maakt dit verduurzamen steeds belangrijker, maar investeringen zijn nu juist lastig. Om hen te helpen met het breed toekomstbestendig maken van voorzieningen stelt de gemeente Tubbergen een nieuwe subsidie beschikbaar.

TUBBERGEN - De subsidieregeling is gericht op eigenaren van dorpshuizen, culturele instellingen, sportaccommodaties en andere vormen van maatschappelijk vastgoed. Zij kunnen geld krijgen om hun accommodaties toekomstbestendig te maken. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te verduurzamen, in te zetten op behoud van vrijwilligers of de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. Oftewel, een brede benadering die hen toekomstbestendiger moet maken.

Wethouder Hilde Berning is blij met de regeling, die onder andere een antwoord moet geven op de sterk gestegen kosten voor energie. “We vinden het belangrijk dat alle inwoners zo lang mogelijk zelfstandig mee kunnen doen in de samenleving. Tegelijkertijd zien we dat maatschappelijke accommodaties die daaraan bijdragen onder druk staan, doordat energieprijzen hard stijgen of men moeite heeft om voldoende vrijwilligers te vinden. Het gaat om plekken waar mensen elkaar ontmoeten, door bijvoorbeeld samen te sporten. Deze plekken zijn heel belangrijk om ergens fijn te kunnen wonen en leven. Als gemeente zetten we ons in om ze te behouden, zodat ze laagdrempelig toegankelijk zijn en behouden blijven voor de toekomst.”

Onder andere dorpshuizen, culturele instellingen en sportaccommodaties kunnen een aanvraag doen. “Ook het letterlijk weghalen van drempels of het installeren van een lift zijn maatregelen die voor subsidie in aanmerking komen”, legt wethouder Berning uit. In totaal is een bedrag van 420.000 euro beschikbaar. Aanvragen kan tot 31 maart 2023 via: www.tubbergen.nl/subsidieregeling-toekomstbestendig-maatschappelijk-vastgoed. Hier is ook de volledige subsidieregeling te lezen.

Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 21 uur geleden
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 22 uur geleden
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 23 uur geleden
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 3 mei, 11:38