Afbeelding

Compensatie vrijwilligers-organisaties voor OZB

Algemeen

DINKELLAND - Het leven is steeds duurder, zo ook de vaste lasten. Een waarheid voor inwoners, maar ook voor organisaties. Zeker wanneer je als maatschappelijke vrijwilligersorganisatie eigen vastgoed hebt, ben je vaak duur uit met de onroerendzaakbelasting. Om dit soort organisaties enigszins tegemoet te komen, komt de gemeente Dinkelland met een subsidieregeling.

Er zijn veel vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die eigen vastgoed of grond in gebruik hebben. Zij betalen hiervoor OZB. Om hen tegemoet te komen werd de 'OZB compensatie maatschappelijk vastgoed' in het leven geroepen.

Belangrijke rol
“De subsidie is speciaal voor vrijwilligersorganisaties die eigenaar of gebruiker zijn van sportaccommodaties, cultuur- of dorpshuizen en andere culturele gebouwen”, legt wethouder Ben Blokhuis uit. “Denk hierbij ook aan musea, windmolens, carnavalsloodsen of bibliotheken.” Vrijwilligersorganisaties zijn belangrijk voor de leefbaarheid in de kernen. “Zij zorgen dat er van alles te doen is op het gebied van sport, bewegen en ontmoeten”, ligt de wethouder toe. “En dat draagt bij aan de gezondheid, zelfredzaamheid en het welzijn van onze inwoners. Daarom heeft de gemeenteraad in 2019 besloten dat zij een tegemoetkoming in de OZB moeten krijgen.” Deze tegemoetkoming is uitgewerkt in een subsidieregeling die in december 2019 door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

Aanvragen
Vrijwilligersorganisaties kunnen de subsidie aanvragen over het jaar 2020 en met terugwerkende kracht over 2019. Dit kunnen zij in één aanvraag doen, waarbij wel beide aanslagen aangeleverd moeten worden. De aanvraag voor de subsidie moet voor 1 juni 2020 bij de gemeente binnen zijn. Het aanvragen van de subsidie en alle voorwaarden nalezen kan op www.dinkelland.nl/subsidieregeling-ozb-compensatie.

Naast de spreekuren houden de OV-ambassadeurs ook regels proefreisjes om dit in de praktijk te brengen.
Vrijwilligers helpen u op weg met openbaar vervoer 5 uur geleden
Afbeelding
Duofiets in Denekamp 5 uur geleden
Anneke Sipkens tourde al door het land om kennis te maken met de vele leden.
Vijf maanden na de fusie van ANBO-PCOB: waar staan we nu? 7 uur geleden
Fraudeurs sturen vaak digitale facturen, al dan niet na een telefonisch contact. Let goed op wát u tekent of betaalt!
Gemeenten waarschuwen weer voor aanbieders van nepgidsen 7 uur geleden
Afbeelding
Run Bike Run Deurningen viert 25-jarig jubileum op 23 juni gisteren
Mascotte Dirkie promoot onder leiding van het Oranjecomité Weerselo en de Noaberkermiscommissie de vernieuwde Weerselose kermis.
Noaberkermis moet leuke traditie levend houden voor de jeugd gisteren
Afbeelding
Streep door plan AZC aan Foksweg 17 mei, 15:18
Afbeelding
Gezellige Dag van het Kasteel 17 mei, 15:07