Afbeelding

Natuurherstel na droogte

Algemeen

TWENTE - U hebt het ongetwijfeld gemerkt: de herfst verliep bijzonder nat met bovengemiddeld veel regen. Je zou denken dat we hiermee de droogte van de afgelopen zomer ruimschoots ingelopen hebben, maar niets is minder waar. Zelfs na een natte herfst is de grondwaterstand op de hoge Twentse zandgronden nog erg laag.

Het Waterschap Vechtstromen zit al sinds de zomer van 2018 met grote uitdagingen. De warme zomer in 2018 zorgde al voor problemen waardoor onttrekkingsverboden nodig waren. Hierop volgde een relatief droge winter en voorjaar, gevolgd door wéér een recordwarme zomer dit jaar. Tussen 1 september en 1 december viel daarentegen ongeveer 300 millimeter neerslag, tegenover 200 millimeter in een gemiddeld jaar.

Veel maatregelen
Het Waterschap nam veel aanvullende maatregelen om problemen in het werkgebied te voorkomen. Zo werd extra water aangevoerd, maar dit kon in ongeveer 40 procent van het werkgebied. Op de plekken waar water van de IJssel en IJsselmeer aangevoerd kon worden, herstelden de grondwaterstanden zich naar normaal niveau. Op de hoge zandgronden kon echter geen water aangevoerd worden. Als gevolg hiervan liggen de grondwaterstanden hier nog van enkele centimeters tot enkele decimeters onder het niveau wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Dit alles resulteerde op sommige plekken in het werkgebied in bijzondere omstandigheden. Zo trad de Hagmolenbeek bij Beckum bijna buiten de oevers, terwijl nabijgelegen sloten vrijwel droog stonden. De beek vulde zich met regenwater, maar grondwater vloeide niet af naar de sloten.

Vooruitzicht
De vrees van het Waterschap is dat de grondwaterstanden zich in het voorjaar nog niet volledig hersteld hebben. De komende tijd blijft het Waterschap dan ook bezig om water vast te houden in deze gebieden. Zo kan het grondwater zich herstellen, mits er geen wateroverlast is.

Een aangepaste badkamer helpt al veel om een woning levensloopbestendig te maken. Maar het kan ook een flinke investering zijn voor een huiseigenaar.
Verzilverlening: langer zelfstandig en duurzaam wonen in Dinkelland 6 mei, 12:41
Bij de Westerveldmolen in Tilligte is er een extra uitgebreid programma in verband met het 40-jarig jubileum van de herbouw.
Leuk programma voor de Molendag 6 mei, 12:31
Afbeelding
Avondwandeling Landgoed Singragen 5 mei, 14:49
Afbeelding
Wandeling in het Dal van de Mosbeek 5 mei, 13:04
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 4 mei, 14:45
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 4 mei, 13:39
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 4 mei, 12:30
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34