Afbeelding

Gemeenten werken aan duurzame warmtevisie

Algemeen

TWENTE - De Noordoost-Twentse gemeenten werken samen aan een warmtevisie voor een duurzame toekomst. Hiermee spelen de gemeenten in op de komende ontwikkelingen omtrent duurzame energie.

Het is een gegeven dat 'we' op termijn van het aardgas af gaan. Ook de Noordoost-Twentse gemeenten anticiperen al op de dag dat de gaskraan definitief dicht gaat. Dit is niet alleen een zaak van de gemeente, maar ook voor de netwerkbeheerders, woningcorporaties, bedrijven, kennisinstellingen en meer. "Noordoost Twente heeft afgelopen week tijdens een tweedaagse sprintsessie een flinke stap gezet om duidelijkheid te geven rondom het gefaseerd van aardgas afgaan in onze regio. Waarbij uiteraard aandacht is voor de technische haalbaarheid, kosten en handelingsperspectief voor onze inwoners", vinden de vier duurzaamheidswethouders Ursula Bekhuis (Tubbergen), Ben Blokhuis (Dinkelland), Evelien Zinkweg (Oldenzaal) en Marcel Wildschut (Losser). "Er moet nog veel werk worden verzet, maar samen met alle partijen die hebben meegedacht hebben we er vertrouwen in dat het kan!".

Goed isoleren
Bij het eerdere overleg kwam duidelijk naar voren dat het goed isoleren van woningen de allereerste vereiste is om comfortabel te kunnen wonen zonder aardgas. Er moet immers wel draagvlak zijn voor de duurzame investeringen en een oncomfortabel huis wil niemand. De meest voor de hand liggende insteek is om alles wat nu nog van gas afhankelijk is straks op elektriciteit te laten lopen. Wie goed oplet, realiseert zich dat in zo'n situatie het energieverbruik omhoog gaat. Dit zou dan - in ieder geval in theorie - opgevangen moeten worden door opwekken van duurzame energie. Plaatsing van zonnepanelen gebeurt al veel, maar dit is niet overal handig of haalbaar.

Hybride
Voor oudere woningen die slechter te isoleren zijn zou ook de hybride warmtepomp een uitkomst zijn. Hierbij wordt zo veel mogelijk warmte uit de binnen- en buitenlucht gehaald met een warmtepomp, op koude dagen springt de ketel bij. Hiermee kan het aardgasverbruik teruggebracht worden tot ongeveer 40 procent van het oorspronkelijk gebruik. In de toekomst zien de gemeenten mogelijkheden om het restant aan aardgas om te zetten in lokaal geproduceerd groengas, aangevuld met duurzaam geproduceerd waterstofgas.

Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 15 uur geleden
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 15 uur geleden
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 16 uur geleden
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 17 uur geleden
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 18 uur geleden
Afbeelding
Opening kulturhus De Mare op zaterdag 15 juni 19 uur geleden
Foto: Herbert Huizer
Mooie uitdagingen voor de Ronde van Overijssel 19 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Hart van Noordoost-Twente online 22 uur geleden