Paasvuren die dicht bij een Natura 2000-gebied liggen moeten wellicht krimpen qua omvang.
Paasvuren die dicht bij een Natura 2000-gebied liggen moeten wellicht krimpen qua omvang.

Meeste paasvuren gaan gewoon door

Algemeen

Voor je het weet staat Pasen weer voor de deur. In de hele provincie vieren veel mensen dit graag met het ontsteken van een paasvuur. Zeker in Noordoost-Twente hechten we een grote waarde aan alle paastradities, waar ook zeker de vuren niet mogen ontbreken. Wel staan gemeenten en organisatoren voor uitdagingen. Want: de vuren worden ook gezien als een milieurisico. Dinkelland en Tubbergen maken het organisatoren nu een stukje makkelijk om deze traditie voort te zetten.

DINKELLAND/TUBBERGEN - De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de stikstofproblematiek. Ook het ontsteken van paasvuren kwam hierdoor onder de loep te liggen. De Provincie Overijssel liet eind vorig jaar weten dat organisatoren van een paasvuur verplicht zijn om een zogenaamde Aerius-berekening uit te laten voeren. Daarmee wordt beoordeeld of de stikstof uitstoot effect heeft op de omliggende Natura 2000-gebieden. Volgens de Provincie ging het hierbij om zo’n 75 van de in totaal 230 paasvuren die jaarlijks gehouden worden in Overijssel. De Provincie kwam onlangs al zelf met een handige rekentool waarmee de meeste organisatoren aan kunnen tonen dat er geen impact is.

De gemeenten Dinkelland en Tubbergen hebben naar aanleiding van deze plicht zelf al Aerius-berekeningen laten uitvoeren voor acht paasvuren. Op basis van de berekeningen blijkt dat vier van deze acht paasvuren onverkort doorgang kunnen vinden. Bij de andere vier blijkt dat er mogelijk effect is op omliggende Natura 2000-gebieden; het gaat dan om twee vuren in Dinkelland en twee in Tubbergen. De gemeenten gaan in overleg met deze vier organisatoren over mogelijke aanpassingen in omvang en/of locatie.

De provincie Overijssel is bevoegd gezag als het gaat om handhaving op activiteiten, waarbij de stikstofuitstoot mogelijk effect heeft op Natura 2000-gebieden. Dat heeft veel impact op onder meer agrarische bedrijven, maar ook voor evenementen. De gemeenten hebben de provincie gevraagd om te kiezen voor een overbruggingsjaar. Dat was helaas niet mogelijk, ook in verband met reeds ontvangen handhavingsverzoeken.

Met het ‘preventief’ uit laten voeren van de Aerius-berekeningen liepen de gemeenten al mooi vooruit op de lijn die de Provincie Overijssel zou hanteren. “Wij vonden het van belang om de organisatoren te helpen, aangezien wij veel waarde hechten aan de paasvuren als cultuurhistorisch erfgoed dat diepgeworteld is in onze samenleving,” vertelt burgemeester John Joosten van gemeente Dinkelland. “Het laten uitvoeren van de Aerius-berekeningen is dan het minste wat we kunnen doen.” De berekeningen maken inzichtelijk dat vier van de acht paasvuren die eerder in de categorie rood vielen in de tabel toch door kunnen gaan. “ Op deze wijze hopen wij de paasvuren in goede banen te leiden en tot een optimale uitkomst te komen.”

Jan Wegdam met een bijzonder keramiek product, de Breed bek Kikker. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Expositie werken Stichting Art Brut KIK in Stadstheater De Bond 3 uur geleden
De kampioenstitel was een mooie afsluiter voor het elftal.
SDC '12's JO13-1 is kampioen! 4 uur geleden
Afbeelding
Zwembad de Kuiperberg op zondag 28 april weer open 4 uur geleden
Afbeelding
Eerste dameselftal SDC '12 viert kampioenschap 5 uur geleden
Koffie is voor veel mensen synoniem met gezelligheid, gastvrijheid en sfeer. Maar te veel kan nadelig zijn.
Eén kopje koffie: is het zwarte goud ook goed voor senioren? 5 uur geleden
Afbeelding
'Eigenlijk alles mag en dan met een beetje glitter en glamour' 6 uur geleden
Bij Leen Bakker Almelo is de nieuwe collectie binnen.
Nieuwe collectie bij Leen Bakker 6 uur geleden
De Free is de eerst Voyah in Nederland en is te zien bij Baan Twente in Rijssen.
VOYAH zet voet aan wal in Nederland 7 uur geleden