Geen paasvuren dit jaar

DINKELLAND/TUBBERGEN - Het is altijd een gezellige boel, het maken van de paasbult. Net als het paasvuur zelf, waar mensen in grote groepen van staan te genieten. Maar dat gaat hem dit jaar niet worden, dat is inmiddels duidelijk. Er worden dit jaar in zowel Dinkelland als Tubbergen géén paasvuren gehouden.

Hoewel het nog enkele weken duurt voordat het Pasen is, is het helder dat een paasvuur en paasgebruiken zoals Paasstaakslepen dit jaar niet door kunnen gaan. “Laten we realistisch zijn, ook over anderhalve maand mogen we nog niet in groepen samenkomen”, geeft burgemeester John Joosten aan. “En een paasvuur maak je niet voor slechts een paar mensen, dus dit jaar geen paasvuur en ook gaan de bijbehorende activiteiten niet door. Door dit uit te spreken weten alle inwoners waar ze aan toe zijn. Velen zullen het jammer vinden, dat snappen we, maar het is helaas niet anders.” De gemeente wil voorkomen dat er op plekken al hout wordt verzameld voor een paasbult. “Het zou zonde zijn als dat wel gebeurd, want dan moet het weer worden afgevoerd. Of een houtstapel wordt zonder toestemming toch aangestoken met alle gevolgen van dien. Dat willen we niet hebben.”

Goed overleg
Vanuit beide gemeenten is veel overleg geweest met lokale organisatoren van paasvuren. Deze zijn ook realistisch; evenementen zoals deze zijn nu niet haalbaar en niet wenselijk. Wel werd gekeken naar invullingen zoals bijvoorbeeld een drive-through paasvuur, maar je kunt niet garanderen dat er dan niet alsnog mensen lopend of op de fiets naar zo’n plek komen. Ook in Rossum kondigde de Stichting Oranjecomité al aan dat er dit jaar geen paasvuur komt. “Een tijdje geleden hebben we digitaal vergaderd en daarbij een streep gezet door alle activiteiten de komende maanden, dus ook het paasvuur”, geeft Coen Kemerink namens de stichting aan. “Misschien dat we in de zomer nog iets kunnen, maar tot die tijd zijn alle fysieke activiteiten van de baan. Als we wat organiseren zal dat digitaal zijn, bijvoorbeeld een bingo. We willen onze verantwoordelijkheid richting Rossum nemen. En mensen samenbrengen kan nu gewoon niet, helaas.”

Hout inleveren
In de kleine kernen en weilanden worden normaliter door velen ook kleine paasvuren gemaakt, waarvoor een stookontheffing paasvuur nodig is. De gemeenten roepen inwoners op om het voorbeeld van de grote paasvuren te volgen. “Deze kleine paasvuren zijn vaak reden om met familie, vrienden of de buurt gezellig samen te komen. Of mensen gaan vanaf de weg staan kijken. Dus sla dit jaar ook je eigen paasvuur over”, verzoeken de burgemeesters. Inwoners die van hun snoeihout af willen kunnen dit naar het afvalbrengpunt in Tilligte, Tubbergen of Oldenzaal brengen. Degene die het toch graag willen verbranden kunnen hiervoor een reguliere stookontheffing aanvragen bij de gemeente.

Meer berichten