De winnaar; de eerste prijs en de publieksprijs vielen ten deel aan Bennie Oude Oosterik alias Bets Pikstrik.
De winnaar; de eerste prijs en de publieksprijs vielen ten deel aan Bennie Oude Oosterik alias Bets Pikstrik. Foto: Picasa

Bets Pikstrik wint Twents Buutfestival

Algemeen

Om voor mijzelf en de lezers de betekenis van het woord Pikstrik helder te krijgen heb ik meester Dijkhuis er maar even op nageslagen. “Pikstrik – wetsteen, strijklat voor het scherpen van de zeis.”

OLDENZAAL - Het aanscherpen in de Buut, dat hebben de bezoekers van het negende Twents Buutfestival afgelopen vrijdagavond kunnen ervaren. Tijdens de optredens van de zeven deelnemende Buutreedners in een uitverkocht Stadstheater De Bond zijn de festivalbezoekers door Muziektheaterbureau Melange, de Buutreedners en Toon & Kesjotten op een onvergetelijke avond getrakteerd.

Muziektheaterbureau Melange en haar medewerkers kunnen dan ook met voldoening terugzien op een zeer geslaagd negende Twents Buutfestival in Oldenzaal. Bij de vooraankondiging waren de kaarten al snel uitverkocht en theaterbureau Melange zou eens moeten overwegen of de tiende editie geen meerdaags festival zou moeten gaan worden.

Zeven Buutreedners (tonproaters) kwamen in de gestelde proattied van 15 minuten, tied te kort, zo bleek. Bets Pikstrik en Karel van de Kate hadden hun Buuts goed opgebouwd en dat voerde naar de climax; het hoogtepunt van de Buut. Maar deze hoogtepunten werden niet gehaald omdat de 15 minuten spraoktied was verstreken. Het niveau van alle zeven deelnemers lag hoog. Het acteren, de originaliteit van de buut de opbouw van de buut, ze vielen alle bij de festivalbezoekers in de smaak.

Het spreken in het Twents / Nedersaksische taal klonk ons als muziek in de oren en was van een hoog gehalte. De modersproak kwam echt tot haar recht zeker bij de het type dat werd uitgebeeld. Bennie Morsinkhof uit Haaksbergen als Karel van de Kate, Heldere uitspraak en prachtige articulatie (tweede prijs). En Mathilde Geerds uit Weerselo; Dikke dame Truus (derde prijs), die moeiteloos haar buut presenteerde. Ze is een graag gezien en gehoord Buutreedster.

Er kan maar één de beste zijn en dat was Bennie Oude Oosterik uit Langeveen, alias Bets Pikstrik. Zijn woordgrappen en woordspelingen gingen er bij de aanhoorders in als koek. Beeldende taal, origineel, bijzonder scherpe humor en een aandoenlijke manier hoe hij het type Bets Pikstrik presenteerde. Een buut om van te smullen. Om een inkijkje te krijgen in het leven van deze 59-jarige toog ik afgelopen maandagmiddag naar Langeveen en had een bijzondere warme ontmoeting met dit Buuttalent.

Bennie Oude Oosterik/Bets Pikstrik. Hij is niet getrouwd, heeft geen gezin, maar dagelijks zorgt hij voor zijn hoogbejaarde moeder. In al zijn eenvoud geniet hij volop van zijn dagelijkse bestaan. Voormalig melkveehouder die mede om gezondheidsreden afstand moest doen van zijn agrarische activiteiten. Bennie Oude Oosterik die met de paplepel het toneelspelen en acteren is aangereikt en ingegeven. Zijn 95-jarige moeder was voor hem het grote voorbeeld. Jaren lang verzorgde ze mede met anderen toneelavonden en optredens en menig Twentenaar zal zich ,,Dieka oet Langven “ nog wel herinneren. Voor Bennie begon het allemaal met het lidmaatschap van de KPJ. Hij speelde rollen in de plaatselijke toneelvereniging en in de buuts die hij opvoerde tijdens de galaoptredens van en voor de Langeveense carnavalsvereniging de Turftrappers. De carnavalsvereniging liet blijken trots te zijn op Bennie Oude Oosterik.

De carnavalsvereniging de Turftrappers lieten hun waardering blijken.
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Kom rondstruinen op Woonboulevard Almelo 16 uur geleden
Afbeelding
Paspoort tijdig verlengen 17 uur geleden
Zelf groente verbouwen is gezellig én gezond.
Verloting volkstuintjes afgerond 18 uur geleden
Afbeelding
Repair Café Vasse woensdag 8 mei 3 mei, 14:34
De herdenking in Hengelo. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Oldenzaals tintje bij herdenking van april-meistaking in Hengelo 3 mei, 14:29
Afbeelding
Rustig aan op het Thijplein Rossum 3 mei, 13:46
Het Syrisch Orthodox vrouwenkoor Oldenzaal zal ook optreden. Ze houden de Aramese vlag vast. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het Graan en Korenfestival op zaterdag 11 mei in Oldenzaal 3 mei, 12:24
Afbeelding
Trekkertrek in Denekamp 3 mei, 11:38