Het monument ter nagedachtenis aan de acht slachtoffers.
Het monument ter nagedachtenis aan de acht slachtoffers. Foto:

Oldenzaal herdenkt ramp op de Markt van 8 mei 1945

Afgelopen maandagavond stond een kleine groep Oldenzalers stil bij de plek van het 'stille verdriet.' Op de Markt staan een bankje en plaquette die herinneren aan de ramp van 8 mei 1945. Ook nu, 78 jaar na data, laat deze nog steeds sporen na.

OLDENZAAL - De vreugdevolle dagen rond de bevrijding van de Duitse bezetting kregen op 8 mei 1945 een gitzwarte rand. Acht jonge Oldenzalers kwamen om het leven. Ik blijf de namen schrijven en hun namen noemen. Want zo lang wij de namen noemen zijn ze niet dood maar leven ze voort met ons in herinneringen. Gerard Collet (18), Dinie Croonen (20), Johnny Holtel (34), Bennie Krüpers (17), Frans Nijhuis (13), Gerrit Jan Raeke (18), Frans Riekert (17) en Jan ten Veldhuis (18). 


In de Tweede Wereldoorlog zijn in Oldenzaal niet eerder op één dag zoveel slachtoffers gevallen dan toen in die fatale nacht van 8 mei 1945. Wat een feest moest worden veranderde in een ramp. Er werd vuurwerk en vermoedelijk munitieresten afgestoken, toen er plots een grote explosie ontstond. Emotionele verhalen leven voort. Zo ook het verhaal van Bennie Krupers de broer van mijn vriend Marinus Krupers. Twee jaar geleden was de officiële onthulling van een plaquette, een bankje en informatiezuil. Maandagavond werd stil stil gestaan en herdacht en werden acht witte rozen gestoken in het herinneringsmonument. Complimenten voor de leden van de werkgroep Stil Verdriet zijn op zijn plaats. Zie ook: www.oorlogsdodenOldenzaal.nl