De historie van de Joodse begraafplaats moet beter bekend worden bij Oldenzalers jong en oud. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
De historie van de Joodse begraafplaats moet beter bekend worden bij Oldenzalers jong en oud. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto:

Bijzondere plek: De ommuurde Joodse begraafplaats in Oldenzaal

De ommuurde Joodse begraafplaats aan de Lyceumstraat in Oldenzaal is voor velen een mysterieuze plek. Een plek waar men niet gauw komt en waarvan de geschiedenis relatief onbekend is. Wij brengen hier graag verandering in.

OLDENZAAL - Weinig mensen weten de geschiedenis en het ontstaan van deze Oldenzaalse Joodse begraafplaats. Twee jaar geleden is er een StadsID ingezonden met het verzoek bijzondere aandacht te schenken aan de plek waar dagelijks honderden jongeren passeren. Veelal zonder acht te slaan op deze bijzondere plek, omdat zij simpelweg de geschiedenis ervan niet kennen. 


Daar wilde ik samen met mijn overleden vriend Herman van den Toorn verandering in brengen. We hebben een StadsID ingestuurd en bij de presentatie van ons idee voelden wij direct dat dit werd  omarmt. De gemeente Oldenzaal en de Joodse gemeenschap omarmden ook het idee en samen met vertegenwoordigers van de gemeente werd het idee uitgewerkt en krijgt het nu gestalte.


De kijkgaten in de muren moeten nog worden aangebracht maar de rust- en gedenkplek is bijna gereed. Het rustbankje is geplaatst, de cortenstaal informatie zuil evenzo. De tekst met QR code op de informatiezuil wordt momenteel geschreven door Nienke Swiersta van de gemeente in samenwerking  met Edeurd Huisman, de beheerder van de Joodse begraafplaatsen in Nederland.


Het verzoek om eens per jaar de begraafplaats voor publiek open te stellen is in behandeling, waarbij gedacht wordt aan de jaarlijkse Monumentendagen die de voorkeur hebben. De uitwerking en realisatie komt tot stand door de goede onderlinge samenwerking met onze gemeenteambtenaren. Het verhaal ontbreekt nog, maar daar houden wij u binnenkort ook van op de hoogte met de nadere ontwikkelingen.

Pen