Het koor Ad Fundum.
Het koor Ad Fundum. Foto: pixelklex

Unieke muzikale vertelling over (on)vrijheid genaamd ‘Het Gemis’

Algemeen

Met de beperkingen in coronatijd als inspiratiebron, maakte pianist en componist Hans Barkel uit Bornerbroek samen met oud-stadsdichter Marijke Agertbosch uit Hengelo een muzikale vertelling over het thema vrijheid. Titel: Het Gemis.

TWENTE - De uitvoering door het koor Ad Fundum uit Bornerbroek, solisten en begeleidingsorkest belooft een unieke totaal-belevenis te worden omdat muziek, zang en teksten worden ondersteund door dans en beeldende kunst. Het Gemis zal in mei drie keer worden uitgevoerd, op 5 mei in de St. Stephanuskerk in Bornerbroek, 6 mei in de Simon en Judaskerk in Ootmarsum en op 13 mei in de Oude Blasiuskerk in Delden. Bij het componeren van Het Gemis liet Hans Barkel zich inspireren door een breed scala aan muziekstijlen, maar ook door Latijnse teksten en elementen uit de structuur van de klassieke katholieke mis. 

Toen corona, met alle vrijheidsbeperkende maatregelen, zich aandiende wist Barkel al snel wat het thema van zijn compositie moest worden: vrijheid. Of eigenlijk, het gemis aan vrijheid. Voor de teksten zocht hij contact met Marijke Agterbosch, oud-stadsdichter van Hengelo. Voor de muziek maakte Barkel gebruik van de structuur van een Latijnse mis, maar nam hij ook de vrijheid zich te laten inspireren door bijvoorbeeld jazz en pop. Voor de teksten werd deels teruggegrepen op bestaande Latijnse teksten, schreef Agterbosch nieuwe teksten, maar werden ook nieuwe teksten in het Latijn vertaald. Eerder al werd bijvoorbeeld onder meer het Stabat Mater van Karl Jenkins in een bewerking van Hans Barkel uitgevoerd. Het thema vrijheid/onvrijheid van Het Gemis krijgt nog een extra dimensie door de medewerking van de Oekraïense Mariia Boldueva. Zij ontvluchtte haar land na de Russische inval en kwam vorig jaar met een deel van haar familie terecht in de Zwanenhof in Zenderen. Hans Barkel kwam met haar in contact toen hij met zijn koor Ad Fundum bezig was een benefietconcert voor Oekraïense vluchtelingen te organiseren. Een kinder- en moederkoor met Mariia als dirigent verleende medewerking aan dat concert. Hans Barkel en zijn vrouw Ria werden ‘buddy’ van Mariia en haar familie. Bij de uitvoeringen van Het Gemis zal ze bovendien bij sommige stukken Hans Barkel als dirigent vervangen. Voor meer info en kaartverkoop: www.adfundumbornerbroek.nl