Met OV-Pay ken men bij de Twents-bussen en NS reizen met bankpas en mobiel. Blauwnet werkt aan het invoeren van dit systeem.
Met OV-Pay ken men bij de Twents-bussen en NS reizen met bankpas en mobiel. Blauwnet werkt aan het invoeren van dit systeem. Foto:

OV-Pay: stapje vooruit voor makkelijker reizen met het OV

In 2012 werd de OV-chipkaart landelijk ingevoerd, na jarenlange testen en vertraging. De pas beloofde het gemakkelijk te maken om te reizen met zowel bus en trein. Een belofte die lang niet altijd werkelijkheid werd: het systeem had de nodige haken en ogen en complexiteit. De invoering van OV-pay, vanaf deze week ook bij de NS, moet dit wat makkelijker en overzichtelijker maken.

TWENTE - Het reizen met de papieren treinkaartjes en strippenkaart zal voor veel lezers nog een herinnering zijn. Makkelijk, overzichtelijk, niets mis mee. Toch werd uiteindelijk besloten om het papieren kaartje vaarwel te zeggen voor een elektronische variant. Dit maakte reizen wel een stuk complexer, met bijvoorbeeld het opladen van de chipkaart, controleren van saldo, de in- en uitcheck bij de vervoerders en de uitdagingen om bijvoorbeeld kortingsproducten op de kaart te laden, zeker wanneer men gebruik maakt van meerdere vervoerders.

Vanaf deze week voert ook de NS het OV-pay systeem in. Dit is in onze regio inmiddels ook te gebruiken in alle bussen van Twents, dus zowel de reguliere bus als de buurtbus. Het systeem werkt hierbij hetzelfde als de OV-chipkaart: men haalt de pas uit de portemonnee, haalt hem langs de kaartlezer of het poortje, deze piept en je bent ingecheckt. Op de plaats van bestemming check je weer uit op dezelfde manier. Reizen kan alleen wanneer men saldo op de rekening heeft en de ritten worden aan het einde van de dag van de bankrekening afgeschreven. Bij controle hoeft men alleen de bankpas te tonen, de controleur kan dan zien dat men ingecheckt is.

Concreet is het systeem bruikbaar met de contactloze betaalpassen van ABN Amro, ASN Bank, Bunq, ING, de Rabobank, Regiobank en SNS. Ook met contactloze creditcards van Mastercard of Visa, uitgegeven door ICS, is reizen mogelijk. Mobiele telefoons die gekoppeld zijn aan deze betaalmethodes kunnen ook gebruikt worden, zoals Apple Pay/Google Wallet.


Er zijn nog wel de nodige haken en ogen aan het systeem. Zo is het voorlopig nog niet mogelijk om OV-pay te gebruiken bij de Blauwnet-treinen; men moet nog steeds reizen met de OV-chipkaart. Gevolg is dat men bij een overstap twee keer het instaptarief betaalt. Verder is het ook niet mogelijk om een kortingsproduct of abonnement te laden. Bij de NS kan met OV-Pay alleen met de tweede klas gereisd worden. Kijk voor veelgestelde vragen en antwoorden op: www.ovpay.nl