Een stadsdichter heeft zeker toegevoegde waarde. (Tekst: Martin Meijerink)
Een stadsdichter heeft zeker toegevoegde waarde. (Tekst: Martin Meijerink)

Oldenzaal verdient het om weer een échte stadsdichter te hebben

Algemeen

Oldenzaal moet naar jaren afwezigheid weer een eigen, officiële stadsdichter krijgen. Dit is geen oproep van een politiek gekleurde Oldenzaler, maar gewoon van een cultuurminnende Boeskool die samen met anderen het gemis voelt van een Oldenzaalse stadsdichter.

OLDENZAAL - Het bestuur van onze gemeente draagt zorg dat gedurende een beperkte periode een stadsdichter wordt aangesteld. De stadsdichter is een man of vrouw, die spreekt over het rijke verleden van onze stad en die schrijft over de actuele gebeurtenissen, die er veel, en soms te over zijn. In 2018 werd Patrick Olde Nordkamp benoemd tot stadsdichter en in 2020 nam hij afscheid. Een opvolger is er echter nog niet; er is namelijk ook nog geen comité dat zich buigt over een eventuele selectie- en sollicitatieprocedure. Bij herhaling heb ik getracht dit thema stadsdichter onder de aandacht te brengen. Maar nog geen gehoor gevonden. 

Afgelopen zondag was ik te gast bij Hengelo Proms 2023 en prominent aanwezig was de stadsdichter van Hengelo, Wouter Munsterman. Opnieuw welde in mij op de gedachte: wat te doen om resultaat te bereiken dat ook in Oldenzaal onze stadsdichter terugkeert?Maandagmorgen, vriend Geert gebeld en deze was het helemaal met mij eens. Dus één en één is twee dacht ik, dan moeten er zeker nog meer Oldenzalers zijn die het gemis voelen en op hun wijze een bijdrage willen leveren om opnieuw een Oldenzaalse stadsdichter te nomineren.

Het gemis werd vooral gevoeld bij ‘Het beleg van Oldenzaal’, maar ook op 4 en 5 mei en bij de presentatie van het Stolpersteine route- en wandelboek. Gedichten schrijven over onze stad, en over de actuele gebeurtenissen die er te over plaatsvinden. Het goede voorbeeld wordt door leerkrachten van de basisscholen jaarlijks gegeven, bij de herdenking van de Bevrijding van Oldenzaal Leerlingen maken indruk met het voorlezen van zelfgeschreven gedichten. Jong geleerd is oud gedaan, zo is de gedachte. Hopelijk lukt het de nieuwe cultuurmakelaar, Dries Banierink, om voor 4 mei 2023 een nieuwe stadsdichter te nomineren.