Twee bonustips: plaats een emmer zand bij de kachel of open haard en zorg sowieso voor een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of open haard!
Twee bonustips: plaats een emmer zand bij de kachel of open haard en zorg sowieso voor een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of open haard! Foto:

Voorkom schoorsteenbrand

TWENTE - Ook al schijnt de zon overdag nog volop, 's avonds gaat de open haard of kachel al weer regelmatig aan. Ook in deze periode ontstaan er daarom schoorsteenbranden. Het schoorsteenkanaal staat in Twente op nummer 1 van de plekken waar een woningbrand ontstaat. Reden voor de Veiligheidsregio Twente om hiervoor aandacht te vragen.

Een schoorsteenbrand kan bijvoorbeeld ontstaan doordat het rookkanaal van de schoorsteen nog vol zit met een teerachtige laag ontstaan door roetaanslag aan de binnenwand van de schoorsteen (creosoot). Met simpele tips kan een schoorsteenbrand voorkomen worden. 

Tip 1: Laat je schoorsteen minimaal 2x per jaar vegen door een erkende veger.

Tip 2: Zorg voor een goede vonkenvanger op je schoorsteen

Tip 3: Stook volgens de Zwitserse stookmethode (een manier waarbij de houtkachel van boven naar onder wordt aangestoken).

Wat te doen

Hoor je een loeiend geluid vanuit het rookkanaal van de haard? Kom dan meteen in actie! Doof zo snel mogelijk het vuur in de kachel of haard met zand of zout om rook in huis te voorkomen (blus nooit met water!). Sluit direct hierna de schoorsteenklep en vervolgens de luchttoevoer van de kachel. Bel dan 1-1-2. Het is belangrijk om de ruimte te ventileren nadat het vuur gedoofd is. Er kan vorming van koolmonoxide plaatsvinden.

informatie
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding