Er gaat nu nog veel eten ongebruikt de afvalbak in.
Er gaat nu nog veel eten ongebruikt de afvalbak in. Foto: Shutterstock

Bewuster omgaan met kostbaar eten

De prijzen van voedsel zijn de afgelopen tijd weer flink gestegen. Bewuster inkopen en eten scheelt dan ook veel in de portemonnee. De Verspillingsvrije Week die gehouden wordt van 12 tot en met 18 september sluit hier mooi op aan. Doel van de week is om mensen bewuster te laten eten én creatiever te maken met kliekjes.

TWENTE - In Nederland verkeren we in de gunstige positie dat voedsel niet bepaald schaars is. Dit is ook terug te zien in de cijfers van verspilling: een kwart van al ons voedsel wordt uiteindelijk niet gegeten. Dit terwijl we er collectief veel voor doen: we verbouwen het, verwerken het, vervoeren het naar de winkel, we koelen het én verwarmen het. Bij dit alles komt ook flink wat energieverbruik kijken. En dan gooien we een kwart weg, zonder het einddoel - onze maag - te hebben bereikt.


De Verspillingsvrije Week geeft op www.samentegenvoedselverspilling.nl de nodige tips om per productcategorie de verspilling terug te dringen. Neem bijvoorbeeld de categorie broden; nu gooien we nog zo'n 2 miljoen broden per week weg. Brood blijft in een afgesloten broodzak zo'n 2 tot 4 dagen goed. Direct invriezen na aankoop, eventueel in kleinere porties, maakt het makkelijk om dagelijks alleen te ontdooien wat men nodig heeft. In de vriezer blijft brood namelijk een maand houdbaar. Bovendien is oud brood ook goed bruikbaar: maak bijvoorbeeld wentelteefjes, broodpizza of een broodquiche. Ook oud brood vermalen tot paneermeel is een mogelijkheid. 


Andere, meer algemene tips zijn om restjes en producten die snel op moeten op ooghoogte te bewaren in de koelkast. Zo vergeet je zet niet. In de koelkast zijn restjes vaak nog twee dagen houdbaar, ingevroren in de vriezer tot wel drie maanden. Kijk, ruik en proef ook actief en vaar niet blind op de houdbaarheidsdatum. Ook producten over de datum zijn vaak nog goed te consumeren. Kook verder niet te veel; weeg ingrediënten goed af en gebruik voor bijvoorbeeld pasta, rijst en couscous een hulpmiddel zoals het Eetmaatje: een maatbeker met porties.

Als onderdeel van de Verspillingsvrije Week worden ook leerlingen op het voortgezet onderwijs geprikkeld om bewuster om te gaan met eten; jong geleerd is immers oud gedaan. Zo werd afgelopen jaar voor leerlingen van het VMBO en MBO een 'Recepten Challenge' opgezet door de Provincie Overijssel. Hierbij werden zij uitgedaagd om een leuk recept te bedenken waarin restanten eten verwerkt zijn.

helaas gaat nog veel eten ongebruikt de afvalbak in

Op de website is ook een gratis boekje te downloaden met recepten van 'restjesredders' als Eric Corton en Yvette van Boven. Zo valt er altijd wel iets lekkers te maken met restjes die zo van de groenbak gered worden.

Pen