Dagbesteding druk aan de slag bij de wijngaard.
Dagbesteding druk aan de slag bij de wijngaard. Foto: Picasa

Kennismaking met Wijngaard Kötter

Algemeen

Binnen de Oldenzaalse gemeentegrenzen aan de Reininksweg is gevestigd Wijngaard Kötter. Velen weten niet van het bestaan van deze wijngaard. 

OLDENZAAL - Mijn zoektocht bracht mij bij de wijngaard en bij twee bijzondere mensen Bianca en Tom. Mensen met bijzondere initiatieven. Wijngaard Kötter, hier zijn Bianca Wolf en Tom Kötter bijna twee jaar in de weer geweest met het in gang zetten van een eigen wijngaard waarvan de oogst meer geeft dan de smaak en de geur van de rode en witte wijn, die dit jaar voor het eerst wordt geoogst.

De grond is bewerkt, de palen geslagen en de draden zijn gespannen. Op ongeveer een hectare, zijn ruim 3.500 druivenstokken afkomstig uit Zuid Duitsland geplant. Bianca en Tom hopen dat de eerste oogst het resultaat gaat opleveren van 4.000 tot 6.000 flessen rode en witte wijn. Om de vooraankondiging van de eerste oogst in te luiden hebben ze nu het initiatief genomen om een eerste Oldenzaals Twents Wijnfestival te organiseren. En het wordt een waar festival tussen de druiven, met maar liefst vijftig verschillende wijnen die worden aangeboden.

Tom Kötter en Bianca Wolf hebben samen met Roy Spekhorst en Daphne Mistrate Haarhuis van Bier en Eetcafé Pelle`s in Deurningen dit initiatief genomen. Een initiatief dat mogelijk gaat leiden tot een jaarlijks terugkerend evenement: een Oldenzaals Wijnfestival. De bezoekers kunnen genieten van een goed glas wijn, maar ook een biertje zoals een Weizen dat niet zal ontbreken.

Op zaterdag 17 september is het festivalterrein geopend van af 16.00 uur. Bezoekers kunnen genieten van de ingebrachte kwaliteitswijnen en van live optredens van Simone Ewouds, Jaap Reesema, Enorm, DJ Otto en het Italiaanse duo Sep & Jesse. De wijnwandeling start en eindigt bij Wijngaard Kötter. Er wordt een mooie wandeling gemaakt over het Hulsbeek met hier en daar onderweg stops. Bij deze stops staat een heerlijk wijntje op u te wachten met een bijpassend handgerechtje. Terug bij Wijngaard Kötter maakt u er opnieuw een ware wijnbelevenis van. Diverse foodtrucks zijn aanwezig.

Deze oogst geeft meer dan de smaak. Wanneer je sociale netwerk steeds kleiner wordt dan is het lastiger om de dag door te komen. Dagbesteding kan dan uitkomst bieden. Dagbesteding geeft structuur aan de dag, dat is fijn voor mensen met lichamelijke problemen als ouderen met geheugenproblemen. Deelnemers aan dagbesteding Erve Huiskes komen met hun groep voor dagbesteding naar de wijngaard van Tom en Bianca . Hier buiten in de natuur zijn ze dan druk in de weer met het verzorgen van de druiven ranken. Deelnemers aan dagbestedingsactiviteiten van de Zorggroep Sint Maarten dragen bij aan onderhoud dat in de wijngaard wordt gepleegd. Tom en Bianca dragen daar aan bij door hun wijngaard daarvoor open te stellen. Een mooi initiatief om actief én onder de mensen te blijven in de mooie natuur.

Ook eenzame Italiaanse senioren dragen bij aan het oogsten van de wijndruiven. Het is niet voor het eerst dat deze Italianen druiven oogsten in Oldenzaal. Oktober 1960 werden de eerste druiven geoogst uit de wijngaard van Angelo Franceschina aan de Ootmarsumsestraat in Oldenzaal.

Italiaanse ondersteuning van Marcello en Salvatore aan Bianca