Buurtbussen zijn een belangrijke verbinding tussen de diverse kernen in Twente. De buurtbus De Lutte-Oldenzaal zoekt nu naar chauffeurs.
Buurtbussen zijn een belangrijke verbinding tussen de diverse kernen in Twente. De buurtbus De Lutte-Oldenzaal zoekt nu naar chauffeurs. Foto: Robert Oosterbroek

Buurtbus De Lutte-Oldenzaal is dringend op zoek naar chauffeurs

Voor inwoners van de kleinere Twentse kernen is de buurtbus een belangrijke verbinding met de buitenwereld. Wie zelf geen auto (meer) heeft en niet direct afhankelijk wil zijn van anderen, is vaak aangewezen op dit soort kleinschalig vervoer. Zo ook de buurtbus De Lutte-Oldenzaal. Zij zijn naarstig op zoek naar nieuwe chauffeurs.

DE LUTTE/OLDENZAAL - Voor veel mensen is de buurtbus een praktische én belangrijke vervoersverbinding van en naar Oldenzaal. De buurtbus rijdt dagelijks tussen 07.15 uur en om 17.45 uur de laatste rit.

De buurtbus is op diverse belangrijke punten anders dan het reguliere vervoer. Zo worden de ritten met kleinere achtpersoons busjes uitgevoerd, bestuurd door vrijwilligers. Dit zijn veelal oudere chauffeurs die graag iets willen doen om actief te blijven. Chauffeur zijn op de buurtbus is dankbaar werk, maar ook gewoon leuk om zelf onder de mensen te blijven en je sociale contacten op peil te houden. Om hierop te rijden moet men in bezit zijn van rijbewijs B.

Er zijn al eerder oproepen gedaan om nieuwe chauffeurs te vinden, wat toen een mooie respons opleverde. Door allerlei omstandigheden zijn sindsdien echter ook weer de nodige chauffeurs afgevallen. Dusdanig veel dat men in 't Luutke een dringende oproep doet om meer mensen te vinden. Deze chauffeurs worden dan één dagdeel ingezet per drie weken. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Jan Kok (0541-551666 of 06-38 915603) of met Jan Grote Punt (06-83 650286).


Dit is ook een goede plek om gelijk eens wat misvattingen weg te nemen over de buurtbussen zelf. Zo blijkt uit gesprekken met buurtbuschauffeurs en besturen geregeld dat mensen niet weten hoe een buurtbus werkt. Zo verwarren mensen dit vaak met bijvoorbeeld het Regiotaxi vervoer. De buurtbus is echter gewoon voor iedereen toegankelijk, net zoals een 'gewone' bus. Ook hoeft men niet te reserveren voor een rit; men kan gewoon bij de halte staan. Verder zijn de buurtbussen ook aangepast zodat zelfs mensen in een scootmobiel of rolstoel meekunnen.


Een ander leuk verschil met de reguliere bus is dat een buurtbus vaak iets flexibeler kan zijn: men kan bijvoorbeeld ergens voor de deur afgezet worden als dit past binnen de tijdsplanning van de dienstregeling.