Afbeelding
Foto:

Ouderwets genieten bij het Bruegheliaans Festijn Losser

Zondagmiddag was het een heerlijk weertje. Ik nam eens goed de tijd om naar Losser te gaan en te genieten van het jaarlijks Bruegheliaans Festijn. Het middeleeuwse feest pakte dit jaar weer groots uit, tot genoegen van het vele publiek en de andere betrokkenen.

LOSSER - De kern van het dorp was vol gestroomd, hier en daar kon je over de koppen lopen. Kijkers, kopers, verkopers, kunstenaars en artiesten, muzikanten trekken voorbij. Het is een bonte stoet aan mensen die feestelijk en uitbundig met elkaar in verbinding worden gebracht De pottenbakkers, de borstelmakers en de bezemmakers zijn druk in de weer en ze krijgen de aandacht van het in vrolijke stemming zijnde publiek.


De traditionele optocht was dit jaar helaas wat kleiner. Dat viel tegen, omdat hij daardoor ook te snel voorbij was. Maar de Middeleeuwse theater taferelen deden het goed. Dit jaar trok de stoet niet om de kern van het dorp, maar dóór de kern van het dorp. Als gevolg werd de optocht voor mij te snel afgewerkt. Dat waren ook de reacties van de aanwezige toeschouwers van het langs de route opgestelde publiek. Hier en daar was het echter zo druk dat men zich moet afvragen: is de veiligheid hier niet in het geding?
 

Er was ook passende muziek van Excelsior en een mooi optreden van de groep Folkcorn uit Wageningen, die middeleeuwse muziekinstrumenten bespeelden. De Böggelrieders, hoog gezeten, reden met hun speciale fietsen tussen de menigte door en kregen veel belangstelling. Er was voor jong en oud voor elk wat wils, foodtrucks, volle terrasjes en een lange rij bij de tent van klootschieters van Kolkersveld met de heerlijke aardappel pannenkoeken. Ben er aan voorbij gegaan, maar was bijzonder ingenomen met een bijna privéoptreden van de Folkcorn groep uit Wageningen die aandacht vroeg voor hun muzikale kwaliteiten. Al met al een zeer geslaagde editie van het Bruegheliaans Festijn.

Pen