Het echtpaar Kuipers-Passlick. (Tekst/foto: Martin Meijerink)
Het echtpaar Kuipers-Passlick. (Tekst/foto: Martin Meijerink) Foto: Picasa

Echtpaar Kuipers-Passlick viert hun 60-jarig huwelijksjubileum

Afgelopen zondagmorgen was ik even op de koffie bij Pauline en Johan Kuipers aan de Tiekenveenweg in Overdinkel. Weer een van die mooie momenten waar je samen met leeftijdsgenoten praat over die goede oude tijd. 

OVERDINKEL - Aanleiding voor mijn bezoek was dat het echtpaar de afgelopen week 60 jaar waren getrouwd. Johan Kuipers (85) is geboren in de wijk de Zoeker en komt uit een groot gezin met dertien kinderen. Op zeer jeugdige leeftijd werd hij te werk gesteld in de textiel. Eerst was hij werkzaam bij spinnerij Oosterveld en later bij de textielfabriek Schuttersveld. 


Op jeugdige leeftijd beschikten Johan en zijn vrienden over bromfietsen en samen trokken ze er op uit. Zo gingen ze ook naar het schuttersfeest in Ochtrup (Dld). En het was daar dat Johan zijn Pauline ontmoette. Pauline Passlick (83) is geboren in Dusseldorf en kwam vanwege de oorlog destijds naar het rustige stadje Ochtrup. Wanneer Johan Kuipers van zich laat horen is de vader van Pauline niet ingenomen met de komst van de Hollander.


Maar de liefde overwint want op 24 augustus 1962 trouwen zij voor de wet en werd het kerkelijk huwelijk gesloten in het klooster Bardel. "Rooms katholiek zijn we grootgebracht", zegt Johan. De kerk bezoeken zit er niet meer in, maar de zondagvieringen op TV krijgen aandacht. Pauline en Johan wonen inmiddels 57 jaar aan de Tiekenveenweg in Overdinkel, naar volle tevredenheid en met goede buren om zich heen. De 85 jarige Johan verhaalt nog eens de tijd dat ze thuis nog varkens en kippen hielden. "We hadden een grote diepvries en daarvoor werd het vlees in gewekt." Johan zijn tuin krijgt nu minimale aandacht omdat zijn gezondheid te wensen overlaat. Maar over de voorbije jaren toen hij nog imker was praat hij graag.


Pauline geeft alle zorg en aandacht aan haar grote liefde. Ze kookt haar eigen dagelijkse potje want Johan moet aansterken. Het echtpaar kreeg drie kinderen Heidi, Reinhard en René. Twee zeer tevreden mensen die ingenomen waren en zijn met het bezoek van burgemeester Kok en de prachtige bloemen die ze hebben ontvangen van het gemeente bestuur van Losser. Ook de brief van het Koninklijk Huis die ze hebben ontvangen werd zeer gewaardeerd. Zondag 18 september is er feest samen met familie, vrienden en de buren, wordt het een mooi feestje bij café Drieland aan de Dreilandersee in Gronau.

Pen