Rookmelders zijn per 1 juli verplicht in woningen. Maar er komt zeker niet zomaar iemand aan de deur om dit te controleren, zo benadrukken politie, gemeente en brandweer.
Rookmelders zijn per 1 juli verplicht in woningen. Maar er komt zeker niet zomaar iemand aan de deur om dit te controleren, zo benadrukken politie, gemeente en brandweer. Foto: Shutterstock

Pas op: babbeltrucs over nieuwe rookmelderplicht

Algemeen

De nieuwe rookmelderplicht per 1 juli is voor gewiekste criminelen een nieuwe manier om bij mensen binnen te komen. De politie waarschuwt mensen om hier alert op te zijn.

TWENTE - Per 1 juli is het verplicht om in alle bestaande woningen ten minste één rookmelder per verdieping op te hangen. Rookmelders redden immers levens, zo is de boodschap. Echter is hierdoor wel een wat vertekend beeld ontstaan. De verplichting betekent nadrukkelijk NIET dat gemeenten, brandweer of politie bij de mensen thuis gaan controleren óf er rookmelders hangen. De ‘verplichting’ slaat meer op bijvoorbeeld woningcorporaties, die nu verplicht zijn om deze rookmelders te plaatsen in hun huurwoningen.

De politie kreeg al diverse signalen dat mensen aan de deur komen die zogenaamd controleren op deze rookmelderplicht. Wanneer zij eenmaal binnen zijn proberen zij dingen te stelen. Het is dus een actuele toevoeging op de al bekende babbeltruc-varianten. Bijvoorbeeld wanneer mensen zich voordoen als iemand van de thuiszorg of een wijkwerker of met een ander verhaal binnen proberen te komen. De politie benadrukt om nóóit iemand binnen te laten die u niet zelf uitgenodigd hebt.