De wedstrijd kent diverse eigen rituelen en natuurlijk veel gezelligheid.
De wedstrijd kent diverse eigen rituelen en natuurlijk veel gezelligheid.

Oldenzaal klaar voor mooie strijd

Algemeen

Na een afwezigheid van ruim 7 jaar wordt dit jaar weer de 5-jaarlijkse klootschietwedstrijd tussen Ootmarsum en Oldenzaal gehouden. Georganiseerd door de verenigingen KV Wilskracht, KV Oud-Ootmarsum en KV De Brink. Het evenement is een vervolg op de historische strijd, die voor het eerst werd gehouden in 1747. Dit jaar is het dus precies 275 jaar geleden.

OOTMARSUM - De wedstrijd vindt plaats op zondag 19 juni en begint om 13.30 uur op de Brinkbaan in Ootmarsum. De burgemeesters van beide gemeenten lossen de eerste openingsschoten, waar bij ik er vanuit ga dat de Oldenzaalse burgervader Patrick Welman dit openingsschot gaat winnen. Dit zal een goede stimulans kunnen zijn voor de Oldenzaalse klootschieters, die hun uiterste best zullen doen om de strijd om ‘t Vaandel te winnen.

De klootschietwedstrijd is er eentje die omgeven is met de nodige tradities. Zo strijden de beide ploegen om een eeuwenoud stadsvaandel. Het uitdagen van de tegenpartij hoort hier ook bij. Zo trok burgemeester John Joosten onlangs naar het Oldenzaalse gemeentehuis om burgemeester Patrick Welman en zijn klootschieters uit te dagen.

Om deze strijd goed aan te kunnen gaan, dienden de 20 beste schutters en de 5 beste reserves van Ootmarsum en Oldenzaal zich te selecteren. De vorige editie is gewonnen door Oldenzaal. De organisatie hoopt dat het een sportief treffen gaat worden. Ootmarsum is er op uit om revanche te nemen op de nederlaag van 2015. Afgelopen dinsdagavond hebben de 20 beste klootschieters van Oldenzaal zich geselecteerd evenzo ook de 5 beste reserves van Oldenzaal.

Burgemeester Patrick Welman zelf is ook goed voorbereid. Bij zijn aantreden als burgemeester van Oldenzaal is hij gewezen op het belang dat wij Oldenzalers hebben om als winnaar uit de strijd te komen bij deze legendarische strijd. Zelfstudie over hoe de kloot moet worden geworpen heeft hij kunnen lezen in het Groot Klootschietersboek, dat hem bij zijn aantreden is aangereikt. Ook is hij voorzien van een oefenkloot. In hoeverre hij deze de afgelopen jaren heeft gehanteerd is niet duidelijk. Wel heeft het bestuur van KV Steeds Vooruit een oefen-stage georganiseerd op de eigen klootschietbaan. Voorzitter Hans Breuker doet wat geheimzinnig over deze reeds afgewerkte oefendagen. Wat Hans Breuker wel aan mij kwijt wil, is dat burgemeester Patrick Welman al redelijk op melkbussen hoogte de kloot weet te werpen. Wat nog niet duidelijk is: wie de vaandeldrager van Oldenzaal zal zijn in 2022. Daarom een ode aan de vorige vaandeldrager, Cris Olde Weghuis (zie foto).

Selectie
De twintig beste klootschieters die geselecteerd zijn voor Oldenzaal zijn:

Laurens Mazeland
Bart Polhuis
Edwin Kattier
Sven Olde Keizer
Bas Ankoné
Maarten van Es
Joost van Es
Daan Grunder
Roel Nijhuis
Jeroen Kienhuis
Rolf Olde Weghuis
Robert van den Einde
Daan Scholten
Kennith Nomden
Lars Ankoné
Sam Kolmschate
Maaie Haamberg
Rick Wilthuis
Max Oude Engberink
Bram Withag

Reserves
De reserves voor het duel zijn: Hans Dirckink, John Linderhof, Wout Luttikhuis, Tijmen Verboom en Thijs Burink.

Bij zijn installatie ontving de burgemeester al een kloot. Dankzij een geheime oefenstage moet hij hem ook goed kunnen gebruiken...