De regenton: een handig hulpmiddel tegen zowel wateroverlast als droogte.
De regenton: een handig hulpmiddel tegen zowel wateroverlast als droogte.

Ontdek Twente als unieke waterregio

Algemeen

Tijdens de Twentse Waterweek van 11 t/m 19 juni staat Twente in het teken van water; op allerlei locaties worden activiteiten georganiseerd voor jong en oud rondom het thema water. Zo ook in de gemeente Oldenzaal. 

OLDENZAAL - Doel van de Twentse Waterweek is het water- en klimaatbewustzijn van inwoners, ondernemers en bestuurders vergroten en inzicht geven in wat men zelf kan doen. “Oldenzaal, kent een unieke ligging, met de Tankenberg als hoogste punt van Twente. Deze hoogte heeft als nadeel dat er veel water van hoog naar laag stroomt bij extreme regenval. Van de Tankenberg tot wel 40 meter lager gelegen gebied”, aldus wethouder Evelien Zinkweg. “Door het warme weer van de laatste weken ervaren we de gevolgen van klimaatverandering des te meer. Met de Twentse Waterweek willen we het waterbewustzijn van inwoners, ondernemers en bestuurders dan ook vergroten en inzicht geven in het feit dat iedereen zijn eigen steentje bij kan dragen aan een beter klimaat.”

De gemeente Oldenzaal heeft de afgelopen jaren al veel werk verricht om de leefomgeving klimaatbestendiger te maken. Dit omvat het opvangen van extremen; zoals veel regen in een relatief korte periode. Er kwam onder meer een apart regenwaterriool en op specifieke plekken werden maatregelen genomen zoals aanleg van wadi’s (bovengrondse opvangbakken voor water) en ondergrondse infiltratiekratten. Dit voorkomt dan overbelasting van de riolering en wateroverlast. Inwoners kunnen zelf ook maatregelen nemen, zoals het vergroenen van de tuin en het plaatsen van een regenton. Dit voorkomt dan dat bij extreme regenval te veel water in het riool komt. Bovendien kan het opgevangen water gebruikt worden bij droog weer.

De Twentse gemeenten organiseren, al dan niet in samenwerking met het waterschap Vechtstromen, verschillende activiteiten tijdens de Twentse Waterweek. De gemeente Oldenzaal organiseert samen met NMEC De Höfte een Waterwandeling langs de Stadsweide op 17 juni van 10.00 tot 16.00 uur. De Waterwandeling (van 2,5 kilometer) start bij De Höfte en loopt langs verschillende stands waar uitleg wordt gegeven over biodiversiteit, wateropslag in wadi’s, het belang van onze beken en meer. Op de website www.groenblauwtwente.nl staat een overzicht van alle activiteiten die worden georganiseerd tijdens de Twentse Waterweek in alle gemeenten. Hier vindt men ook meer informatie over de activiteiten en kunt u zich aanmelden, mocht dat nodig zijn. De Twentse Waterweek is een initiatief van Twents waternet: een professioneel netwerk van 14 Twentse gemeenten, Waterschap Vechtstromen en de partners provincie Overijssel en Vitens.