De Repair Café's geven kapotte spullen weer een tweede leven. Zo hoeft men minder snel nieuw te kopen.
De Repair Café's geven kapotte spullen weer een tweede leven. Zo hoeft men minder snel nieuw te kopen.

Week Zonder Afval weer van start

Algemeen

Maandag is de landelijke Week Zonder Afval begonnen. Milieu Centraal houdt deze in samenwerking met meer dan 40 lokale partners door heel Nederland. Doel van de week is om mensen bewust te maken van hun consumptie en afval-voetafdruk in de breedste zin. Bewuster consumeren dus én bewuster omgaan met afval.

TWENTE - Ook de Twentse gemeenten en afvalinzamelaars doen de afgelopen jaren al veel om een betere bewustwording over afval te creëren bij de gemiddelde Twentenaar. De belangrijkste boodschap in deze is altijd dat ‘afval’ eigenlijk niet bestaat. Goed beschouwd is namelijk vrijwel alles her te gebruiken, direct of als nieuwe grondstof. Dit begint al met het correct scheiden en aanbieden van de diverse afvalsoorten om zo de hoeveelheid restafval verder terug te dringen. Daarnaast helpt ook technologische ontwikkeling ons een handje; zo kan men door nieuwe vervezelingstechnieken bijvoorbeeld een hoger percentage oud textiel verwerken tot nieuwe grondstof.

Tijdens de Week Zonder Afval probeert men ook vooral het begin van deze keten aan te pakken. Hoe minder je consumeert aan nieuwe producten en grondstoffen, hoe kleiner de afvalberg uiteindelijk is. Nu produceert een gemiddelde Nederlander nog ruim 490 kilo afval per jaar, waarvan 60 kilo goed gerecycled is.

Consumenten worden deze week aangespoord om zo min mogelijk nieuw te kopen. Er verdwijnen nu nog te vaak bruikbare apparaten bij het vuilnis. Het gaat dan bijvoorbeeld om een kapotte broodrooster, blender of stofzuiger. Apparaten die vaak nog goed te repareren zijn bij een lokaal Repair Café. Deze verschenen de afgelopen jaren op steeds meer locaties. Zo heeft vrijwel elke gemeente inmiddels zijn eigen Repair Café. De insteek is dat vrijwilligers dan een apparaat repareren waarbij de indiener alleen de kosten voor vervangende onderdelen hoeft te betalen. Andere opties voor het verminderen van de aankopen zijn het delen of lenen van spullen of door bewuster te kiezen voor tweedehands. Nieuw is niet altijd beter!

Als onderdeel van de Week Zonder Afval worden landelijk en lokaal diverse activiteiten gehouden. Zo opent staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat woensdag een pop-upstore op station Utrecht Centraal. Hier kunnen mensen dan verpakkingsvrij boodschappen doen én speelgoed en boeken komen ruilen. Verder staan er lokale activiteiten op het programma zoals ‘Zero Waste Wandelingen’ en leuke acties bij kringloopbedrijven. Kijk voor alle activiteiten op www.milieucentraal.nl Ga ook eens rondsnuffelen bij de gezellige lokale kringloopbedrijven deze week, zoals De Beurs in Oldenzaal, Losser, Denekamp en Tubbergen.