Veel mensen trekken pas laat aan de bel bij schulden, waardoor hulpverlening lastiger is.
Veel mensen trekken pas laat aan de bel bij schulden, waardoor hulpverlening lastiger is.

Minder mensen in de schuldsanering

Algemeen

Het aantal mensen dat gebruik maakt van de wettelijke schuldsanering is afgelopen jaar verder gedaald. Dit blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2021 werden bijna 2.300 mensen toegelaten tot deze regeling, ruim 23 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van tien jaar geleden is het zelfs een afname van 84 procent. Op zich goed nieuws - met enkele kanttekeningen.

TWENTE - De afgelopen tien jaar neemt de instroom in de wettelijke schuldsanering jaar op jaar af. Dit komt door een combinatie van factoren aldus het CBS. Zo kwamen we tien jaar geleden vers uit een economische crisis, maar ook de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in 2012 droeg hier aan bij. Gemeenten werden hiermee verplicht actiever schuldhulpverlening aan te bieden voor hun inwoners.

Voor gemeenten was en blijft het helpen met schulden een uitdaging. De ervaring leert namelijk dat mensen vaak pas aan de bel trekken wanneer schulden opgelopen zijn tot een problematisch niveau. Immers, niemand loopt er graag mee te koop. Een belangrijke prioriteit is dan ook om mensen te bewegen eerder hulp te zoeken. Gemeenten werken daarnaast ook nauwer samen met partijen zoals zorgverzekeraars en woningcorporaties om beginnende schulden eerder in kaart te brengen en zo eerder een hulptraject op te kunnen starten. Dit voorkomt uiteindelijk veel leed.

De cijfers qua schuldhulpverlening geven wel wat kanttekeningen aan. Zo verschoof de instroom van een jongere naar een oudere doelgroep. Zo nam de leeftijdsgroep 55 tot 65 jaar in tien jaar tijd verhoudingsgewijs het meeste toe. Verder kwamen eenouderhuishoudens en paren met kinderen minder vaak in de schuldsanering terecht, terwijl het aandeel eenpersoonshuishoudens juist flink steeg. In 2011 was 29 procent van de mensen in de schuldsanering een eenpersoonshuishouden, 36 procent in 2021. Er is dus meer inzet nodig om specifiek de alleenstaande senioren uit de schulden te houden.

De Noordoost-Twentse gemeenten sporen inwoners aan om op tijd aan de bel te trekken bij schulden. In Oldenzaal kan men terecht bij het spreekuur van de Stadsbank Oost Nederland, op de dinsdagen van 09.00 tot 12.00 uur in het stadhuis. In Losser is dit de afdeling WIJZ in het stadhuis, of bij de Stadsbank Oost Nederland. In Dinkelland is elke donderdag van 09.00 tot 10.00 uur een spreekuur in het gemeentehuis en in Tubbergen is dit dinsdagen van 09.00 tot 10.00 uur in het gemeentehuis.