De GGD Twente wil graag zicht houden op de groep vanuit het oogpunt van de publieke én persoonlijke gezondheid.
De GGD Twente wil graag zicht houden op de groep vanuit het oogpunt van de publieke én persoonlijke gezondheid. Foto: Shutterstock

GGD Twente zoekt naar sekswerkers

Algemeen

Sekswerkers, waar zijn ze? Dat vragen Inge Hondelink en Inge Gerrits van team Seksuele Gezondheid van GGD Twente zich al een tijd af. Deze donderdag schonken zij speciale aandacht aan deze unieke beroepsgroep tijdens de Dag van de Sekswerker. Het in beeld krijgen én houden van deze groep is een uitdaging op zich gezien de aard van het werk en het soms schimmige karakter. Zelfs schattingen over de hoeveelheid sekswerkers in Nederland zijn in nevelen gehuld. Een veelgehoord getal is dat er zo’n 25.000 sekswerkers zijn.

TWENTE - Hondelink en Gerrits zijn sociaal verpleegkundigen seksuele gezondheid en zetten zich in voor de gezondheid van sekswerkers in Twente. Gerrits: “In 2020 zagen we nog maar zo’n 35 procent van de sekswerkers die we eerder zagen. Het afgelopen jaar was dat 62 procent. We zien dus nog steeds minder sekswerkers dan eerder, maar in verhouding wel meer soa’s.” Dat is geen goede ontwikkeling volgens Gerrits. “We vinden het belangrijk dat alle sekswerkers weten dat ze bij ons terecht kunnen voor soa- en hiv-zorg. Voor de GGD maakt het niet uit wat de sekswerkvorm is. Of voor geld of goederen wordt gewerkt en of het met of zonder vergunning is. Het gaat voor ons om de gezondheid van de mens en dat er gewerkt wordt zonder drang of dwang.”

Veranderingen in wet- en regelgeving en digitale mogelijkheden om klanten te werven maakt het bereiken van deze groep een uitdaging. Daar kwam de afgelopen jaren nog corona bij. Hondelink vertelt: “We zien al jaren een verschuiving van werken in bijvoorbeeld clubs naar thuis werken en online klanten werven. Corona hielp daarnaast ook niet mee. Een aantal clubs sloot definitief. Sekswerkers mochten tijdens de crisis niet werken. Maar niet iedereen kreeg steun van de overheid. Wat we zien is dat steeds meer sekswerkers werken zonder vergunning, uit het zicht van de overheid en hulpverlening.” We zitten niet stil vertelt Hondelink: “Naast onze spreekuren, de poli seksuele gezondheid gaan we ook op pad. Toen in juni 2021 de clubs weer open mochten hebben we bijvoorbeeld cadeautjes gebracht. We hebben ook in vier talen vrolijke strips gemaakt die we naar sekswerkers sturen. De groep die we nu niet bereiken willen we heel graag laten weten dat we er voor ze zijn. Dat ze welkom zijn bij ons, of ze nou ergens geregistreerd staan met een vergunning of niet.”

GGD Twente vindt het belangrijk dat sekswerkers zich vier keer per jaar gratis op SOA kunnen laten testen en een vaccinatie krijgen voor hepatitis B. Laagdrempelige zorg en het bereiken van de meest kwetsbare groep is belangrijk in het voorkomen van complicaties en overdracht van soa’s. Kijk voor meer informatie op de website van GGD Twente of bel 053 487 6848.

www.ggdtwente.nl