In 2019 ging de campagne Terugwinnaars van start. Voorlichting moet zorgen voor beter recyclen.
In 2019 ging de campagne Terugwinnaars van start. Voorlichting moet zorgen voor beter recyclen.

ROVA kijkt terug op mooie ontwikkelingen afgelopen 25 jaar

Algemeen

Afvalinzamelaar ROVA, die actief is in Dinkelland en Tubbergen, kijkt terug op een bijzonder jaar. ROVA vierde in 2021 het 25-jarig bestaan, waardoor dit jaar in het teken stond van ‘Een traditie van vooruit kijken’. 

TUBBERGEN/DINKELLAND - Bij de oprichting in 1996 kreeg ROVA de doelstelling om de totale hoeveelheidhuishoudelijk afval te verminderen en de afvalverwijdering betaalbaar te houden voor inwoners. Volgens het bedrijf waren zij hierin succesvol: veel ROVA-gemeenten hebben een afvalstoffenheffing die onder het landelijk gemiddelde ligt.

Dinkellanders en Tubbergenaren zagen de afgelopen jaren al veel van ROVA en de gemeenten over afvalscheiding, zoals de campagne Terugwinnaars. Met als doel om de hoeveelheid ingeleverd restafval verder terug te dringen. ROVA wil voorop lopen in de grondstoffentransitie aldus het bedrijf. Door de toenemende schaarste aan fossiele grondstoffen wordt de roep om duurzamere benutting van grondstoffen groter. Hierbij speelt voorlichting richting inwoners een belangrijke rol. Daarnaast wordt ook gekeken naar de eigen bedrijfsvoering. Met de aanpak Terugwinnaars is ROVA al in 2019 gestart met deze gewijzigde koers en inmiddels is in 9 gemeenten een traject uitgevoerd waarbij specifiek wordt gewerkt aan de kwaliteit van het verpakkingsafval en het GFT.

ROVA draaide afgelopen jaar een omzet van 96,7 miljoen euro, tegenover 92,3 miljoen euro in 2020. Afval is ‘big business’ wat dat betreft. Ondanks de pandemie kon de dienstverlening gewoon door blijven draaien. ROVA is door de jaren heen gegroeid als publieke dienstverlener en heeft haar takenpakket sinds 2012 uitgebreid met het beheer en onderhoud van de buitenruimte. Bij het beheer van de buitenruimte staan gemeenten voor grote uitdagingen zoals klimaatadaptatie, behoud van biodiversiteit en het bestrijden van zogenaamde invasieve exoten. ROVA wil dit in de toekomst verder uitbreiden, zo voeren zij dit nu nog niet uit in Dinkelland en Tubbergen. Een mooi voorbeeld waar advies en praktijk bij elkaar komen zijn de maaiproeven die ROVA in 2021 is gestart. In deze proeven wordt onderzocht wat het effect is van aangepast maaien op de biodiversiteit. Dit wordt bijgehouden door op vooraf bepaalde tijdstippen de stand van de flora en fauna te monitoren. Met als doel om over langere periode te kunnen aantonen of flora en fauna toenemen. Dinkelland en Tubbergen kijken zelf ook al bewuster naar het eigen maaibeleid.