Gemiddeld heeft men drie minuten de tijd om het pand te verlaten bij brand. Rookmelders helpen om je die kostbare tijd te geven.
Gemiddeld heeft men drie minuten de tijd om het pand te verlaten bij brand. Rookmelders helpen om je die kostbare tijd te geven.

Laatste maand voor rookmelderplicht

Algemeen

De Brandweer Twente en Veiligheidsregio Twente zijn begonnen met voorlichting over de komende rookmelderplicht voor woningen. Over exact een maand, op 1 juli, is het namelijk verplicht om op elke verdieping ten minste één rookmelder te plaatsen.

TWENTE - ‘Rookmelders redden levens’ is een boodschap die ook de Twentse hulpdiensten de afgelopen jaren veelvuldig onder de aandacht brachten. Bij branden is tijd kostbaar; volgens de brandweer heb je namelijk gemiddeld slechts drie minuten de tijd om bij brand een pand te verlaten. Rookmelders geven ons deze kostbare minuten. Een slapend persoon ruikt namelijk niets; de rookmelder heeft dan ook een belangrijke signalerende functie. De brandweer laat mensen ook regelmatig zelf ervaren hoe kort de tijd is om uit een brandend pand te komen. Zo werd afgelopen jaar een ‘3 minuten escape room’ ingezet in Twente. Hier kon men onder meer een vlam in de pan blussen, maar ook het belang van de rookmelder zelf ervaren.

Volgens Joost Ebus van het Instituut Fysieke Veiligheid en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken is deze vluchttijd door de jaren heen ook korter geworden. Branden ontwikkelen zich nu veel sneller en de rook die vrijkomt is dodelijker. Dat komt door factoren zoals het gebruik van polyurethaanschuim in meubilair, maar ook de vele lithium-ion batterijen in oplaadbare apparaten. Deze zorgen ervoor dat een kamer binnen de kortste keren vol staat met rookgassen. “En dan hebben we het eerder over seconden dan minuten”, zo is de sobere conclusie. Fabrikanten doen er veel aan om apparaten veiliger te maken, maar onvoorzichtig gebruik door de consument is lastig te voorkomen.

Met ingang van 1 juli 2022 is het dus wettelijk verplicht om op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Het gaat dan zowel om nieuwe als bestaande woningen. De afgelopen maanden zijn ook woningcorporaties in de regio druk bezig geweest om rookmelders te plaatsen in alle bestaande huurwoningen die nog niet voorzien waren. Bij koopwoningen zijn mensen zelf verantwoordelijk. Rookmelders zijn niet duur en gemakkelijk te koop en te plaatsen. Het is een kleine moeite die echt levens kan redden. Tips over het correct plaatsen van rookmelders en meer zijn te vinden op de website: www.rookmelders.nl