Geluidsoverlast en de tuinafscheiding zijn de primaire oorzaken van conflicten tussen buren. Bemiddeling kan helpen om dit op te lossen.
Geluidsoverlast en de tuinafscheiding zijn de primaire oorzaken van conflicten tussen buren. Bemiddeling kan helpen om dit op te lossen.

Bemiddelaars helpen bij oplossen van grote conflicten tussen buren

Algemeen

Nederland is een dichtbevolkt land. De meeste van ons wonen relatief dicht bij elkaar. Dit kan echter ook de nodige conflicten opleveren tussen buren. Want wat de één als normaal en gezellig ziet, kan de ander als een asociale verstoring van zijn of haar rust zien. Wanneer een irritatie blijft door sudderen kan er al snel een echt conflict ontstaan. Buurtbemiddeling kan dan helpen.

TWENTE - De afgelopen twee jaar nam het aantal meldingen van conflicten tussen buren flink toe, zo concludeerde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid op basis van onderzoek. Zo waren er in 2021 ruim 21.000 meldingen, drie procent meer dan in 2020. En in 2020 lag het percentage ruim 13 procent boven het cijfer van 2019. Geluidsoverlast, pesterijen tussen buren en ruzies over de tuinafscheiding kwamen het meeste voor. Dat er meer overlast en conflicten waren in de coronaperiode ligt voor de hand; mensen waren immers meer gedwongen thuis waardoor we ook sneller de leefgeluiden van de buren en buurtgenoten meekregen.

De afgelopen jaren werd ook in Noordoost-Twente steeds meer ingezet op buurtbemiddeling om conflicten tussen buurtgenoten op te lossen. Immers, de politie en woningcorporaties kunnen ook maar zoveel doen om overlast aan te pakken. De insteek van buurtbemiddeling is om dit te voorkomen. Dat buren met elkaar praten over hun conflict en de ervaren overlast. Hopelijk kan men dan tot een oplossing komen die voor beide buren goed werkt; een compromis dat past binnen onze mooie polder-traditie. De buurtbemiddelaars zijn dan veelal onafhankelijke vrijwilligers die hiervoor een speciale training kregen.

Oldenzaal kent al een tijdje buurtbemiddeling, wat hier uitgevoerd wordt door Impuls. Wie meer wil weten kan hier contact opnemen via 0541-57 14 14 of door te mailen naar buurtbemiddeling@impuls.nl

In Losser ging buurtbemiddeling eerder dit jaar van start. Hier kunnen zowel organisaties als inwoners aankloppen bij conflicten. Via www.buurtbemiddelinglosser.nl is meer informatie te vinden. Bel voor een intake met 06-82048800 of email: info@buurtbemiddelinglosser.nl

In Dinkelland en Tubbergen voert SWDT dit uit. Kijk op www.buurtbemiddelingdinkelland.nl of bel 085-0479400